Posao
49

Predstavljen program mjera za podsticaj zapošljavanja u KS

FENA
Program mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo za 2014. godinu predstavljen je danas na konferenciji za novinare Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a i Službe za zapošljavalje KS-a.

Za realizaciju ovog programa Služba za zapošljavanje KS-a je za ovu godinu planirala finansijska sredstva od 1.550.000 KM.

"Podsjetio bih da su ovim programom predviđena sredstva od 1.550.000 KM za realizaciju triju mjera i to Program sufinansiranja samozapošljavanja, Program sufinansiranja zapošljavanja pripravnika i Program javnih radova", izjavio je danas na pres-konferenciji ministar za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Muamer Bandić.

On je najavio da će danas i sutra biti objavljena tri javna poziva nezaposlenim osobama i poslodavcima za učešće u realizaciji ovih programa.

Kako je rekao direktor Službe za zapošljavanje KS-a Igor Kamočaji, na evidenciji nezaposlenih je 70.489 osoba od čega je 42.521 žena, a 29.924 osoba do 35 godine.

Realizacijom programa sufinansiranja zapošljavanja pripravnika, planirano je angažiranje 91 pripravnika, 55 s visokom i višom stručnom spremom na godinu dana i 36 pripravnika na pola godine sa srednjom stručnom spremom i KV spremom, rečeno je na pres-konferenciji.

"Služba će poslodavcima, kao što je to bila uobičajena praksa refundirati sredstva u mjesečnom iznosu od 600 KM za prvu grupu (VSS i VŠS) i 500 KM za drugu (SSS i KV). Za program je izdvojeno 505.000 KM", rekao je Kamočaji. Programom sufinansiranja samozapošljavanja će biti uposleno 66 osoba s evidencije biroa.

Služba će nezaposlenim osobama, koje budu obuhvaćene ovim programom, 15 mjeseci refundirati sredstva u mjesečnom iznosu od 600 KM.

Programom se neće sufinansirati udruženja i fondacije, a služba je planirala uložiti 594.000 KM, kazao je Kamočaji.

Za Program javnih radova izdvojeno je 451.000 KM i putem javnih radova će na dva mjeseca biti angažirano 300 nezaposlenih osoba.

Kako je rekao Kamočaji, novina je da će dio nezaposlenih osoba s evidencije biti angažirano i u oblasti turizma, kulture i sajamskih manifestacija.

Poslodavcima će se na ime angažiranja ovih osoba isplaćivati naknada za angažman u mjesečnom neto iznosu 600 KM mjesečno po jednoj angažiranoj osobi, odnosno 751, 57 KM u mjesečnom bruto iznosu.

Cilj ovog programa je poboljšanje životnog standarda radnim angažiranjem socijalno ugroženih kategorija stanovništva.