Posao
0

Posao za 23 dobitnika Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: N. G./Klix.ba
Ministar Muamer Bandić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ministar nauke, obrazovanja i mladih u ostavci Damir Marjanović i ministar za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice u Vladi KS Muamer Bandić predstavili su danas rezultate realizacije Programa sufinansiranja dobitnika priznanja Zlatna značka.

Iako su u budžetu Vlade Kantona Sarajevo planirana sredstva za 50 dobitnika Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu, na konkurs su se prijavila 23 najbolja studenta.

"Za njih 21 poslodavci su iskazali interes. Žao mi je što imamo dva dobitnika Zlatne značke koji su se prijavili ali, nažalost, dva matična fakulteta nisu iskazala potrebu za njima. To su Arhitektonski i Poljoprivredni fakultet", kazao je Marjanović. Razgovarat ćemo sa dekanima i na svaki način sugerirati da za ove najbolje studente pronađu mjesto na tim fakultetima", kazao je Marjanović.

Elma Rujević, dobitnica Zlatne značke sa Poljoprivrednog fakulteta, izrazila je svoje nezadovoljstvo zbog toga što njen fakultet nije predao aplikaciju za učešće u ovom programu, čime je ona ostala bez sigurnog posla.

"Krajnje sam iznenađena, zbunjena, zatečena i razočarana. Nije mi jasno da Fakultet ne iskazuje potrebu za zapošljavanjem mladih kadrova iako su sredstva apsolutno osigurana. U ovom trenutku ne znam šta bih poručila mladim ljudima i generacijama koje dolaze, da li se treba truditi ili ne, poslije ovakve situacije u kakvoj sam se ja našla", kazala je Rujević.

Marjanović je kazao da stoje iza ova dva studenta koji nisu uspjeli ući u Program sufinansiranja i najavio je njihovo uključivanje u druge projekte koje će dva ministarstva realizovati u budućnosti.

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice u Vladi KS Muamer Bandić kazao je da je ovo jedan od najkorisnijih programa u okviru aktivne politike zapošljavanja.

"Za sufinansiranje zapošljavanja dobitnika Zlatnih znački mjesečno se izdvaja 1.300 KM u periodu jedne godine. Fakultetima koji nisu aplicirali apelujem da u narednom periodu pronađu takvu mogućnost jer na ovaj način dobijaju besplatnu radnu snagu i pružaju mogućnost mladima, najboljim studentima, da se zaposle", kazao je Bandić.

Za razilku od Poljoprivrednog fakulteta, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije imao je više sluha te su za svog dobitnika Zlatne značke Adnana Fazlića pronašli radno mjesto na fakultetu.

"Mnogi su nam obećavali štošta, ali nikada to nisu ispunili. Ovaj put došli su ljudi koji su svoje obećanje ispunili. Zahvaljujem se Vladi KS, fakultetima koji su se uključili u program zapošljavanja kvalitetnog mladog kadra i roditeljima koji su nas trpjeli sve ove godine", kazao je Fazlić.

Treba napomenuti da je cijelu inicijativu zapošljavanja dobitnika Zlatnih znački pokrenuo zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Kemal Ademović prije nekoliko mjeseci.