Posao
0

Poboljšajte svoju koncentraciju

Sarajevo-x.com
Kvalitet i kvantitet posla koji tokom dana obavite zavisi ne samo od truda koji ulažete u svoje obaveze, već i od vaše sposobnosti da se skoncentrišete. Ukoliko niste dovoljno skoncentrisani, bez obzira na vaš trud, vaš mozak neće biti u stanju da valjano izvrši sve zadatke koje mu postavljate.

Odmorite! Odmor je jedan od najočitijih faktora od kojih zavisi stepen vaše koncentracije. Stoga je od iznimnog značaja da se dovoljno naspavate kako bi vaš mozak bio odmoran i spreman za nove izazove.

Napravite plan Kada počinjete sa radnim danom važno je da znate gdje i kako da počnete. Napravite spisak prioriteta i izbjegavajte obavljanje više obaveza u isto vrijeme. Ako se istinski želite skoncentrisati kako biste odgovorno i savjesno obavljali svoje dnevne obaveze, važno je da ne dozvolite da vam bilo šta skreće pažnju.

Zdrava i lagana ishrana Zdrava i pravilna ishrana bitan je faktor u svakom segmentu života pa tako i kada vam je potrebna koncentracija. Hrana je osnovni izvor energije tako da je vrlo bitno šta tokom dana konzumirate. Teška i nezdrava hrana samo će usporiti vaš metabolizam, uspavat će vas i značajno smanjiti vašu sposobnost da se skoncentrišete.

Napravite pauzu Kratke pauze u kojima možete napraviti neku tjelovježbu opustit će vas i do naredne kratke pauze bit ćete mnogo aktivniji i produktivniji. Ovaj savjet ne podrazumijeva da svakih pet minuta koristite pauzu kako biste ojačali svoju mogućnost koncentracije – to bi bilo „dangubljenje“.

“Brbljive“ radne kolege Jedan od ključnih faktora koji ima velik utjecaj na vašu koncentraciju jesu kolege iz vašeg ureda. Ljudi koji nemaju nikakvog obzira prema tome da u datom trenutku nešto radite te da vam je shodno tomu potrebna i koncentracija i koji konstanto dobacuju neke svoje primjedbe, mogu da budu ubica broj jedan vaše koncentracije. Popričajte s njima, recite im da šute!