Komentari (66)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
znači plata se ne smije spominjati, izvinite pa zašto onda tražim posao?
joj ovo su fakat samo preveli sa neke zapadne stranice. e vako bi ja formuliso ova 4 pitanja kod nas (ako se i dodje do faze da imas razgovor za posao):: 1. koliko cu morati raditi prekovremeno? 2. u kojem mjesecu trudnoce dobijam nogu i radnu knjizicu? 3. da li se jedan ili dva dana u godini ne rade? 4. svakih koliko mjeseci je plata?
opet ja, ko sto neko rece gore iznad-ako ne pitas ono sto tebe zanima, plata, radno vrijeme i slobodni dani onda bas ispadas u ocima ovih robovlasnika tunto i š.pak! Prama tome sve to treba pitati, mozda ne odmah sa vrata, ali ipak pitati, jer kad dodjete kuci sigurno ce vas i prijatelji i rodbina pitati za te uslove a vi cete reci;\"Pa ne znam koliko cu raditi, da li ce mi dati platu, bitno je da sam dobio posao!? :( \" Pa stvarno, onda ste pravi diot ako to uradite, naravno da svi rade za lovu, haj neka neko dzabe radi, valja na ovoj skupoci prezivjeti, sta vam je ba!!!!!????????
gdje sta ove gluposti nasli!! cu ne smijes pitat za platu. kako vas nije stid ovo objavit uopste??
pa normalno je da neces pitati za platu! Jer ako do se do sad nisi prilagodio i ne funkcionises na fotosintezu onda si nahebo. Ja sam se fino prilagodio, mutiro sam pravo, jesam boga mi! Evo me sad sjedim u saksiji i okreno se prema suncu
nisam vjeruj.. prijavila se preko neta, nisam zenu ni znala kad sam se prijavljivala, a sefica je u pitanju valjda nije gledala u ovo drugo ccc :P m.
Kako se fino može oblikovati svijest masi, a? Hajd sad fino napišite i koliko možemo da dišemo, da pijemo vodu itd itd.... Kasnije ćemo sami pitati smijemo li disati.
A što idete na ruku kapitalistima!!! Najbolje je šutiti i praviti se mutav, samo da bi se dobio posao. Mrš klošari kapitalističko-lihvarski!!!
Koja pitanja poslodavac ne smije postaviti u razgovoru z a posao? ??? Mene su na razgovoru za posao u računovodstvu, u hotelu Terme na Ilidži (završila sam ekonomski fakultet) pitali jesam li udata, a pošto tada nisam bila onda imam li momka i je li ozbiljna veza ili nešto bezveze!!!!!!!!
Ma kakve su ovo gluposti? Jel da još i skinem gaće i \"na-gu-zim\" se na razgovoru za neki ionako šugavi posao s još šugavijom plaćom??? Ljudi, samo vi pitajte šta vas zanima, jer i oni vas pitaju šta njih zanima. Bolje bit bez posla nego da te nego nabija u mozak za kikiriki!
Koji idiotski clanak! Normalno da necete s vrata pitati za platu, al kad zavrsite pricu o sebi i poslodavac o firmi, uvijek te ljudi pitaju da pitas sta te zanima, i uopste nije problem pitati za platu i radno vrijeme, to je sasvim normalno da covjek zna, a njihova je stvar jel im odgovaras ili ne ( ako je ragularan izbor).
vremena su se promijenila od kako je radjena ova studija. danas se postavljaju bas ova pitanja, a postavljao sam ih i ja jer ne zelim da radim non-stop, kao sto bi to privatnici zeljeli, a i hocu da znam kolika mi je plata da mi sutra ne kaze kako se to nismo dogovorili. danas radim od 8 do 17, sa sefom pijem kafu do 9, rucak je u podne, toplo mi je i plata mi je 500 maraka. a vi ne pitajte koliko i za sta cete raditi pa cete raditi non-stop i to dzabe. cao.
@Hrvoje Izuzetan komentar, jedan od pametnijih koje sam procitao do sad. Sad se nekako bolje osjecam :)
Kolika je plaća je obvezno pitanje. Njime pokazuješ da si vrijedan kandidat koji može birat gdje će raditi a ne bezvrijedni očajnik koga nitko neće i koji će pristati na bilo što. Dok sam tražio posao, nisam samo pitao kolika je plaća, nego se i \"bezobrazno\" cjenkao oko iznosa, predlažući i 50% veći iznos. :) Iako, pitanje br. 3, kad se ne radi, je stvarno pitanje koje ne treba postaviti.
Veliko sranje......zivjela korupcija..
Dodjem ja na to prvom sasttanku u GRASu jope i pitam: A morel se nekako imat svoj tranvajn? Kaze on: uzmi, al nemoj lomit stolice. Doro kazem, sefe, stolice ce ti biti ko nove.
Nije clanak uopste primjeren za BiH. U zapadnim zemljama se zaista na prvom intervjuu ne ugovara plata, ali poslodavac u okviru konkursa uvijek navede raspon moguce plate za radnu poziciju pa aplikant odprilike zna sta ce od plate imati u skladu sa edukacijom i radnim iskustvom. Tamo naravno nema govora da poslodavac ne uplacuje doprinose na socijalno i to na puni iznos plate sto u BiH nije slucaj pa se i to mora pitati na intevjuu. Plata isto tako redovna sto opet nije slucaj u BiH pa se i o redovnosti isplate plate mora pitati. Za prekovremene sate se zaista ne pita ni na zapadu, ali u BiH moras i to pitati jer gazde ne placaju prekovremeno dok je na zapadu satnica za prekovremeno od 50 do 100% vise placena pa prekovremeni rad se i isplati. Za povisice na zapadu ne pitaju jer se one podrazumjevaju i to jednom godisnje obicno na dan kada je radni odnos odpoceo. u USA povisica mora biti najmanje u procentu inflacije na nivou drzave za posljednja dva kvartala.