Posao
1

Ministri iz regije usvajaju strategiju za otvaranje milion novih radnih mjesta

FENA
Peter Sorensen (Foto: Klix.ba)
Peter Sorensen (Foto: Klix.ba)
Ministarska konferencija Investicione komisije za jugoistočnu Evropu, na kojoj bi trebala biti usvojena Strategija jugoistočna Evropa (JIE) 2020 Vijeće za regionalnu saradnju, otvorena je danas u Sarajevu.

Cilj Strategije jugoistočna Evropa 2020 je otvaranje milion novih radnih mjesta u regionu jugoistočne Evrope do 2020. godine te udvostručiti ukupan regionalni trgovački promet, povećati BDP po stanovniku u regionu s dosadašnjih 36 na 44 posto evropskog prosjeka te povećati broj visokoobrazovanih ljudi za tri stotine hiljada u sklopu radne snage.

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević-Dizdarević izjavila je na otvaranju konferencije da je globalna finansijska kriza imala značajan negativan utjecaj na sve zemlje zapadnog Balkana te da tržišta još rade s manjom efikasnošću od one za koju imaju potencijala, a lokalni biznismeni i investicioni ambijent još se suočavaju s mnogim izazovima i preprekama koje smanjuju prostor za investicije.

"Regionalna saradnja na zapadnom Balkanu mora igrati ključnu ulogu u ubrzavanju ekonomskog rasta, smanjivanju siromaštva i ekonomskih razlika, kroz podizanje produktivnosti i zaposlenosti i ojačavanje institucija. Ona, također, može pomoći u smanjivanju razlika u razvijenosti među zemljama regije kroz izgradnju bliže trgovinske integracije međuregionalnih tokova i snažnijeg finansijskog povezivanja, dok ekonomija osnažuje da ubrzaju sopstvenu ekspanziju kroz regionalni pristup", istakla je Salkičević-Dizdarević.

Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović podsjetio je da je RCC osnovan u vrijeme kada su izgradnja mira, sigurnost i pomirenje bili na umu svima u regionu i van njega, ali da se okruženje od tada promijenilo te da se i mi moramo mijenjati s njim.

-Jasno je da je u situaciji u kojoj smo za pet godina izgubili 800 hiljada radnih mjesta, duplirali javni dug, i tek očekujemo snažan rast. Planovi za konkurentnost i razvoj dospijevaju na vrh liste i naših prioriteta. Čak i kao region naše ekonomije zajedno jedva da su jednake portugalskoj koja i nije baš poznata po velikom kapacitetu. Ono što želim da otvorim ovdje, jeste da u budućoj regionalnoj saradnji radimo pametnije, usmjerenije i strateški - naglasio je Svilanović.

Specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Peter Sorensen kazao je da ova strategija sadrži jasne smjernice za vlade kako da izvuku maksimum iz regionalne saradnje te da je potencijal za postizanje ekonomskog oporavka i provođenje potrebnih reformi.

"Također, potrebno je da ova strategija bude u potpunosti implementirana da bismo popravili imidž regije i pokazali da su ove zemlje sposobne za saradnju i unapređenje vlastite ekonomske konkurentnosti", potcrtao je Sorensen.

Današnji skup u Sarajevu okupio je ministre privrede iz Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije i Makedonije, predstavnike Evropske komisije i predstavnike regionalnih, međunarodnih partnerskih institucija, međunarodnih organizacija te donatorske zajednice.

Strategiju jugoistočna Evropa 2020 pripremio je Sekretarijat Vijeća za regionalu saradnju u konsultacijama s vladama zemalja iz jugoistočne Evrope, Evropskom komisijom i odgovarajućim regionalnim i međunarodnim institucijama nakon što su mu taj mandat povjerili ministri privreda zemalja iz regije.