Posao
0

Kako konačno prestati kasniti

Sarajevo-x.com
Kad vas prijatelji pozovu na večeru i kažu da se pojavite oko šest, možda to čine upravo zato što znaju da ćete se najvjerovatnije pojaviti u osam.

Ako imate naviku da kasnite, sigurno ste se susreli sa mnogim propalim izlascima, sastancima, obrocima. A ako ste uspjeli stići na vrijeme na vlastito vjenčanje, onda se smatrajte sretnim jer je veliki broj ljudi koji imaju isti problem, a to ne zavisi ni od pameti ni od umijeća.

Razmislite pridržavate li se savjeta koje donosimo u nastavku.

Naučite značenje riječi "na vrijeme". To znači da u određeno vrijeme već sjedite za stolom i spremni ste za posao, a ne da se i dalje povlačite po parkingu tražeći mjesto.

Ne zadržavajte se duže nego je potrebno. Ako imate sastanak i on je predviđen u 14 sati, dajte do znanja ljudima oko vas da imate tu obavezu. Tako ćete izbjeći bilo kakvu dramu i stići na vrijeme.

Ne odgovarajte na poštu ili telefon kad morate ići na neko drugo mjesto. To inače izgleda kao da će vam trebati samo koji minut da završite, ali uglavnom nije tako. Dok napišete ili objasnite šta treba, sat otkucava i već kasnite na dogovor. Zato se oduprite iskušenju da otvorite inbox. Sve što je tamo čekat će vas kad se vratite.

Uključite alarm na kompjuteru ili mobitelu. Tako je jednostavno ukucati datume i satnice bitnih obaveza i konačno stići i obaviti ih na vrijeme.