Posao
58

Građani BiH se upozoravaju da budu oprezni prilikom zapošljavanja u Kataru

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH danas je ponovno stiglo upozorenje u vezi sa zapošljavanjem bh. građana u Kataru.

U saopćenju koje potpisuje direktor Agencije za rad i zapošljavanje Željko Rajić skreće se pažnja građanima BiH da budu oprezni priliko odlaska u Katar.

"Imajući u vidu da smo od Ministarstva vanjskih poslova BiH ponovo dobili informaciju o problemima državljana BiH zaposlenim u kompanijama sa sjedištem u Državi Katar, ovim putem još jednom skrećemo pažnju našim građanima da budu oprezni prilikom odlaska na rad u Državu Katar jer Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar o regulisanju zapošljavanja državljana BiH u Državi Katar još uvijek nije ratifikovan, te se samim tim još uvijek se ne primjenjuje", ističe Rajić.

Skreće se pažnja svima koji nađu poslodavca ili dobiju ponudu za posao u ovoj državi trebaju obratiti pažnju na to da imaju validan ugovor o radu sa poslodavcem, da prije dolaska u ovu državu moraju dobiti radnu dozvolu i radnu vizu, te da se dobro informišu o potencijalnom poslodavcu.

Podsjetimo, portal Klix.ba prije dva dana objavio je vijest da tridesetak radnika porijeklom iz BiH, koji su na privremenom radu u Kataru, već mjesecima nisu primili plaće, te da je njihova egzistencija ugrožena.