Miro Pejić
0

"Poljoprivrednici nezadovoljni novčanim poticajem"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Udruženje poljoprivrednika u BiH nezadovoljno je Programom novčanih podrški poljoprivredi za 2010., a koji je nedavno usvojila Vlada FBiH, zbog visine propisanih sredstava te načina njihove raspodjele.

Predsjednik Udruženja Miro Pejić danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao da su u tom programu predviđena sredstva od tri posto iz budžeta FBiH za 2010., a da je u ranijim razgovorima s predstavnicima Vlade bilo riječi čak o sredstvima od šest posto.

"Planirani iznos od tri posto ne može udovoljiti poljoprivrednicima. U ovom programu Vlada je izostavila i sinhroniziranje s drugim bh. entitetom kada je riječ o izdvajanju za poticaj, a poznato je da smo imali određene upute za to od EU", kazao je Pejić

Istaknuo je da novi program novčanih podrški poljoprivredi ostavlja i ogroman prostor resornom ministru da na netransparentan način potroši određena sredstva, ukoliko to bude želio.

"U dijelu 'investiranje kapitalnih investicija' stavljena je isplata od jedan do 20 posto od investicije, ali tu nije dorečeno kome se isplaćuje jedan, a kome 20 posto i da li će se tu raditi o vrednovanju određenih subjekata ili projekata. Znači ministru je ostavljena mogućnost da sa svojim saradnicima donosi odluku koja može biti nekorektna prema velikom broju korisnika", dodao je Pejić.

Sekretar Udruženja poljoprivrednika u BiH Sead Jeleč istaknuo je da ovim programom nema ciljane regionalne raspodjele novčanih podrški, a da se i ranije pokazalo u takvim aktivnostima da su pojedinci privilegovani.

Jeleč je također istaknuo da je "veliki" nedostatak programa to što njime nisu obuhvaćeni poticaji voćarstvu i vinogradarstvu.