PSBiH
0

Podržava se rad Agencije za sigurnost hrane

FENA
Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržala je danas načela Prijedloga zakona o promociji malih i srednjih poduzeća i poduzetništva u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.

Na sjednici je razmatrana informacija sa sastanka predstavnika Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj i Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH s rukovodstvom Agencije za sigurnost hrane BiH održanog 11. februara.

Nakon provedene rasprave donesen je zaključak kojim se podržava rad Agencije za sigurnost hrane BiH u svim segmentima koje je definirao Zakon o hrani, koja je pokrenula mnoge procese u uređenju oblasti sigurnosti hrane, a sve u cilju zaštite potrošača i interesa proizvođača i ispunjavanja zahtjeva preuzetih potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na putu evropskih integracija.

Zajednička komisija podržava nastojanja u izgradnji ili kupovini poslovnog prostora u Mostaru, za potrebe i smještaj zaposlenika Agencije sa mogućnošću formiranja referentnog labaratorija po ugledu na mnoge zemlje Evropske unije.

Preporučuje se Agenciji za sigurnost hrane BiH da učini dodatne napore u budućim stručnom i načunom osposobljavanju uposlenika Agencije kako bi mogli odgovoriti izazovima uspostavljanja sustava sigurnosti hrane u cijeloj BiH te kako bi se osigurao kontinuitet dosadašnjih izuzetno dobrih rezultata rada Agencije, njenog rukovodstva i Upravnog odbora, zaključeno je na današnjoj sjednici.