Sarajevo
0

Počeo prvi BiH kongres o željeznicama

FENA
U organizaciji Udruženja konsultanata inžinjera BiH (UKI BiH) danas je u Sarajevu počeo Prvi BiH kongres o željeznicama uz podršku Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Kongres je okupio oko 300 učesnika iz 12 zemalja, a tretirat će aktuelne teme kao što su strategija razvoja željezničkog transportnog sistema, studije i projektovanje, upravljanje željeznicom, infrastruktura, bezbjednost saobraćaja, zaštita okoliša, finansiranje i drugo.

Bit će prezentirano 45 stručnih radova, dok će ih 60 biti publikovano u zbornika radova.

Kongres je, prema riječima predsjednika Udruženja konsultanata inžinjera BiH Ešrefa Gačanina, prilika da se na međunarodnom nivou razmjene naučna i praktična iskustava istraživača, proizvođača, operatora i upravljača infrastrukture u sektoru željeznica.

"U radu Kongresa će se ukazati na sve ono što treba da sadrži transportna politika BiH i sve što je potrebno da se željeznička mreža inkorporira u evropske transportne tokove“, istakao je u pozdravnom obraćanju dugogodišnji željezničar i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Naglasio je da se investiranje u željezničku infrastrukturu sa svim njenim sastavnim dijelovima višestruko vraća društvu i omogućava moderniji, brži i efikasniji sistem uz korištenje komparativnih prednosti koje željeznica ima u odnosu na druge vidove prijevoza.

Behmen je dodao kako očekuje da će poruke Kongresa doći do onih koji odlučuju o transportnom sistemu BiH.

"Državno Ministarstvo komunikacija i prometa sa svojim Regulatornim odborom za željeznice sigurno će dati svoj doprinos u revitalizaciji i razvoju željezničkog prometa i očekujem da će nam u tome doprinijeti i zaključci s ovog kongresa“, kazao je ministar komunikacija i prometa BiH Rudo Vidović.

Ovaj događaj je veoma važan za BiH s obzirom da se željeznice u BiH još nisu oporavile od ratnih razaranja, kao i to da nisu uskladile svoju organizaciju s evropskim direktivama. Stoga će posebna pažnja biti posvećena primjeni EU direktiva, odnosu države i željeznice, kao i energetskoj efikasnosti u ovom sektoru.

Učesnicima kongresa u uvodnom dijelu obratili su se i predstavnici Bosanskohercegovačke željezničke korporacije, te željeznica Federacije BiH i Republike RS.