Projekt od 21 milion KM
82

Počeli radovi na izgradnji Sarajevske obilaznice od Vlakova do Mostarskog raskršća

A. B.
Riječ je o kapitalnom projektu čijim završetkom će se olakšati putna komunikacija (Foto: D. S./Klix.ba)
Riječ je o kapitalnom projektu čijim završetkom će se olakšati putna komunikacija (Foto: D. S./Klix.ba)
Danas su zvanično počeli radovi na izgradnji Sarajevske obilaznice, poddionice LOT-3B kao sastavnog dijela koridora 5C na lokaciji petlje Vlakovo.

Riječ je o kapitalnom projektu vrijednom 21 milion KM koji će, prema riječima načelnika Općine Ilidža Nermina Muzura, znatno olakšati putnu komunikaciju svih onih koji žive na ovom području ili prolaze kroz njega.

"Ovo je važan projekt zbog njegove procijenjene vrijednosti, a s druge strane, izuzetno je značajan po pitanju komunikacije. Ova dionica će, pored toga što će ubrzati komunikaciju s koridorom 5C, biti značajna za stanovnike Blažuja i sve one koji cirkulišu na ovom prostoru jer su dosad imali ozbiljne probleme, pogotovo s industrijskom zonom. Vozači su morali kružiti i tražiti stare i lokalne puteve i voziti kilometar ili dva duže da bi došli na odredište", kazao je Muzur.

Završetkom ove dionice LOT-3B bit će ubrzana putna komunikacija i olakšan saobraćaj, pogotovo za one koji dolaze iz smjera Kiseljaka i drugih općina prema Mostarskom raskršću.

"Bit će im omogućen direktan pristup ovoj industrijskoj zoni, što dosad nije bio slučaj. Sve što bude u nadležnosti Općine Ilidža, a u okviru zakona i propisa koji nam dozvoljavaju da možemo eventualno rješavati probleme koji nastanu, mi ćemo to raditi u najkraćem roku. Nadam se da nam ništa neće praviti problem i nadam se da smo ih sve riješili zvaničnim početkom današnjih radova. A ukoliko bude onih tehničke prirode, to će znati bolje riješiti izvođači radova, vjerujem da onih administrativnih neće biti", naglasio je Muzur.

Hamed Ramić, direktor firme Euroasfalt, koja je izabrana kao izvođač radova, kazao je da se radi o brzoj autocesti sa četiri saobraćajne trake, na kojoj se nalaze dva vijadukta. Dodao je da je dionica duga 1.800 metara te da će se prostirati od kružnog toka autoceste A1 u Vlakovu do kružnog toka na Mostarskom raskršću.

"Interesantno je da saobraćajnica prolazi kroz naselje i bit će duž cijele trase postavljena zaštita od buke. Ukoliko Općina i vlasnici instalacija budu sarađivali s nama i brzo rješavali probleme, mi ćemo ovu dionicu završiti u ovoj građevinskoj sezoni (do kraja novembra). Ukoliko to ne bude slučaj, kao na nekim drugim projektima u Sarajevu, rok je 12 mjeseci i to nama neće biti problem", naveo je Ramić.

Direktor JP Autoceste Federacije BiH Adnan Terzić naveo je da očekuje da će projekt biti završen u predviđenom roku. Istakao je da je za pravovremeno okončanje radova na dionici potrebna podrška lokalne zajednice, vlasnika instalacija poput PTT-a, elektro i vodovodnih instalacija, kanalizacije i drugih urbanih instalacija.

"Mislim da smo nakon tri godine pokušavanja uspjeli dodijeliti ovaj ugovor koji treba osigurati da poslovni ljudi i građani koji gravitiraju ovom području konačno prestanu biti taoci nesposobnosti administracije da završi neophodne projekte. Dosadašnje saobraćanje ovim dijelom je bilo maltretiranje i gubitak sredstava. Evo konačno je potpisan ugovor i izabran izvođač te vjerujem da ne bi trebalo biti problema s rokovima izvođenja radova", poručio je Terzić.