Kanton Sarajevo
0

Počela prekvalifikacija nezaposlenih osoba

FENA
Program prekvalifikacije za 44 osobe registrirane na evidenciji Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo organiziran je za deficitarna zanimanja, koja nisu obuhvaćena redovnim obrazovanjem, a za koje postoji potreba na tržištu rada.

Radi se o zanimanjima kao što su menadžer ključnih kupaca i komercijalista. Edukaciju od tri mjeseca, odnosno 180 sati provodi Srednja ekonomska škola prema programu koji je verificiralo Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA).

Svi koji uspješno završe prekvalifikaciju dobit će i verifikovanu diplomu koja potvrđuje njihovo novostečeno znanje te će biti uneseno u njihove radne knjižice kao dodatno zanimanje.

Ovo je pilot projekt koji SERDA primjenjuje za područje Kantona Sarajevo, a postoji mogućnost da obuhvati i ostatak područja sarajevske makroregije.

Cilj je uspostavljanje centra za karijeru gdje bi se provodile prekvalifikacije za nezaposlene osobe. Iznos od 50.000 KM za realizaciju ovog projekta osigurala je Španska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj - AECID dugogodišnji partner SERDA-e.