WTO
0

Panel povodom spora Kine i SAD-a oko pilećeg mesa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svjetska trgovinska organizacija (WTO) objavila je danas da je oformila panel koji će odlučivati povodom žalbe Kineza da američka zabrana uvoza kineskog pilećeg mesa predstavlja kršenje međunarodnih trgovinskih propisa.

Dok SAD zastupaju stav da se tom zabranom štiti zdravlje sopstvenog stanovništva, Kinezi ističu da se brigom za zdravlje maskiraju protekcionističke mjere.

Poslije neuspjeha konsultacija između dvije zemlje sa ciljem razrješenja ovog spora, Kinezi su već 20. jula podnijeli zahtjev da se oformi panel, ali su SAD taj potez blokirale, na šta, prema propisima WTO, imaju pravo samo jednom.

Kongres SAD-a je zabranio cjelokupan uvoz kineskih živinskih produkata 2007. godine, s obrazloženjem da sistem bezbjednosti hrane u Kini ne omogućava da se zadovolje američki standardi za živinsko meso.

Lobističke grupe koje zastupaju američke potrošače podsećaju na seriju skandala sa kineskom hranom, koji su imali i smrtonosne posljedice i tvrde da Kinezi ne žele da usaglasi svoju proizvodnu praksu sa američkim bezbjednosnim standardima.

Američka mesna industrija podržava kineski stav, jer se plaši mjera odmazde ako ih Kinezi isključe sa svog ogromnog i lukrativnog tržišta pilećih krilaca i nožica.

Kina je najveće tržište za američko živinsko meso, vrijedno 700 miliona dolara godišnje.

S druge strane, kineski prerađivači živinskog mesa žele pristup na tržište SAD, na kojem pileće grudi i kuhano bijelo meso postižu znatno višu cijenu nego u Kini.