biznis
0

Pad cijena azijskih dionica zbog razočarenja ulagača

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na većini azijskih berzi cijene su dionica jutros pale jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo podaci o zaposlenosti u SAD-u, dok je na valutnim tržištima euro pod pritiskom zbog zabrinutosti u vezi dužničke krize u eurozoni.

Na berzama u Hong Kongu, Singapuru, Južnoj Koreji i Šangaju cijene su dionica jutros pale između 0,1 i 0,8 posto, prenose agencije.

Od značajnijih tržišta samo je u Australiji berzovni indeks u blagom plusu, dok se u Japanu zbog blagdana danas ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,5 posto.

"Tržište je pod pritiskom razočaravajućeg izvještaja o zaposlenosti u SAD-u", kaže Mark Tan, portfelj menadžer u fondu UOB Asset Management.

U petak je objavljeno da je stopa nezaposlenosti u decembru u SAD-u oštro pala s 9,8 na 9,4 posto, najniži nivo u 19 mjeseci, no povećanje broja novih radnih mjesta za 103.000 znatno je manje nego što se očekivalo.

Zbog toga su u petak cijene dionica na Wall Streetu oslabile, a to je jutros i na azijske ulagače djelovalo negativno.

Pad cijena dionica u Šangaju posljedica je, također, usporavanja izvoza Kine. U decembru je kineski izvoz porastao 17,9 posto, dok je mjesec dana prije skočio za 34,9 posto.

Premda je to i dalje snažan rast, kineski suficit u vanjskoj trgovini iznosio je u decembru 13,1 milijardu dolara, najmanje u posljednjih osam mjeseci i znatno manje od 20 milijardi, koliko su očekivali analitičari.

Na valutnim je, pak, tržištima euro i dalje pod pritiskom zbog toga što će ove sedmice niz članica eurozone na tržište plasirati nove obveznice radi pokrivanja budžetskih potreba.

Očekuje se da će Portugal, Španija i Italija morati platiti višu cijenu kako bi privukle ulagače.

Bit će to, kažu analitičari, prvi ovogodišnji test koji će pokazati mogu li te države finansirati svoje dugove po prihvatljivoj cijeni.

Vidljivo je da je pitanje državnih dugova i dalje prisutno na tržištu, što ulagače navodi na prodaju eura, kažu analitičari.

Zbog toga je jutros tečaj eura prema američkoj valuti, prvi put nakon četiri mjeseca, zaronio i ispod nivoa od 1,29 dolara. Ipak, kasnije se vratio iznad tog nivoa.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura stabilno se kreće na nivoima od petka – oko 107,30 jena. I tečaj dolara prema japanskoj valuti gotovo je nepromijenjen u odnosu na petak, pa se kreće oko 83,10 jena.

Nakon što je prošle sedmice pala više od 3 posto, terminska cijena nafte skočila je jutros na 89,40 dolara po barelu, što je posljedica strahovanja od smanjenja proizvodnje 'crnog zlata' u SAD-u, nakon što je, zbog istjecanja nafte, u subotu zatvoren naftovod na Aljaski.