biznis
0

Pad BDP-a u eurozoni prvi put od 1995. godine

FENA
Privreda 27 zemalja Evropske unije je u drugom tromjesečju ove godine zbog slabosti najvećih zapadnoevropskih država doživjela pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 0,1 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je taj pad u 15-članoj zoni eura iznosio 0,2 procenta, što je prvi pad od 1995. godine kada su se počeli statistički mjeriti podaci za eurozonu, objavio je Eurostat u srijedu.

Statistička agencija EU-a je podsjetila da je privreda Unije u prvom tromjesečju 2008. porasla za 0,6 procenata, dok je BDP eurozone također ostvario rast od 0,7 odsto u odnosu na prethodno tromesečje.

Kada se posmatra na godišnjem nivou, navodi Eurostat, privreda EU-a je usporila tempo rasta u drugom tromjesečju na 1,6 procenata sa 2,3 posto u prvom kvartalu, dok su zemlje eurozone usporile ekonomski rast na 1,4 procenta s prethodnih 2,1 posto.

Padu je, kako navode agencije, najviše doprinijela Njemačka, kao najveća evropska privreda, jer je BDP te zemlje pa za 0,5 procenata u odnosu na prvo tromjesečje ove godine, dok su Francuska i Italija zabilježile minus od 0,3 procenta.

Pad su ostvarile i baltičke zemlje Estonija i Litvanija, pri čemu je u Estoniji, kao jedinoj zemlji u okviru EU-a, BDP pao i na godišnjem nivou.

S padom u zapadnoj Evropi u kontrastu je stalni ekonomski rast u većini zemalja srednje i istočne Evrope, pri čemu je, na godišnjem nivou, najviše rasla rumunska ekonomija dostižući tempo od čak 9,3 procenta.

Slijedi Slovačka s rastom od 7,6 posto i Poljska s privrednim rastom od 6,1 procenat. I Češka Republika je iskazala relativno snažan rast od 4,5 posto, usprkos smanjenju s prethodnih 5,3 procenta, u prethodnom tromjesečju, objavila je agencija ČTK.

Dok Evropa "prigušuje" ekonomski rast, a nekim zemljama Starog kontinenta čak prijeti recesija, u SAD-u su počeli da se izvlače iz dosadašnjeg slabog perioda, navode agencije.

Prema podacima Eurostata, naime, američki BDP je u drugom ovogodišnjem tromjesečju porastao za 0,8 posto u odnosu na prethodni kvartal kada je taj rast bio 0,2 procenta.

Nasuprot tome, Japan je u istom periodu zabilježio pad BDP-a za 0,6 posto.

U odnosu na isti period lani ekonomski rast je u SAD-u bio 2,2, a u Japanu jedan procent.