biznis
0

Otvoren novi pogon u ljevaonici Aluminija u Mostaru

FENA
U tvornici Ljevaonica, koja djeluje u sklopu mostarskog poduzeća "Aluminij" d.d. danas je otvoren novi pogon, livna jama u vrijednosti od 20 milijuna eura.

Po riječima upravitelja Ljevaonice Željka Borasa, riječ je o novoj i modernoj opremi s kojom će se olakšati rad te za 100 posto povećati kapacitet prerade manje kvalitetnog aluminija u kvalitetniji.

"Brojčano to znači da će se u ljevaonici moći preraditi 240 000 tona metala, a sada se prerađuje 120 000 tona i ovo je jedna pripremna faza za izgradnju nove elektrolize u sklopu Aluminija", kazao je Boras.

On je posebice istaknuo stav ljudi iz aluminijske struke prema kojemu je "mostarska Ljevaonica među šest najmodernijih ljevaonica u svijetu".

"Plan nam je u rujnu pustiti u rad još jednu peć za kontinuiranu homogenizaciju koja će nam i omogućiti da tržištu isporučimo umjesto dosadašnjih 60, više od 130 tisuća tona trupaca na godinu", kazao je Boras.

Generalni direktor "Aluminija" Mijo Brajković istaknuo je da se 40 milijuna eura troši u Tvornicu anoda dok se 10 milijuna eura troši za modernizaciju i nadogradnju Elektrolize i Ljevaonice.

"Kada to sve završimo spremni smo za izgradnju nove elektrolize koja se procjenjuje na 150 milijuna eura i koja će dati novih 110 tisuća tona aluminija na godinu", kazao je mr. Brajković.

Govoreći o aktualnoj privatizaciji tog poduzeća, Brajković je kazao kako će od ponedjeljka početi dolaziti četiri kompanije iz Grčke, Švicarske, Rusije i Indije koje su ušle u drugi krug privatizacije kako bi provjerile cijelo poslovanje i rad "Aluminija".

Na novinarski upit što znači dobro prodati "Aluminij", Brajković je odgovorio da to ne znači samo postići dobru cijenu nego i osigurati dobre investicije kako bi "Aluminij" i dalje radio i proizvodio.

"Nesretan sam što se prodaje Aluminij jer odgovorno tvrdim da Aluminij nikada više ne može biti kao danas jer se u njemu radi s entuzijazmom i željom da bude dobar", dodao je generalni direktor Mijo Brajković.