Zbog Kine i Grčke
0

Oštar pad cijena nafte na međunarodnim tržištima

FENA
Cijene barela sirove nafte oštro su pale u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, pritisnute političkom neizvjesnošću u Grčkoj i zabrinutošću za kineski rast, koje sugeriraju da potražnja u svijetu slabi.

Barel sirove nafte pojeftinio je na londonskom tržištu 1,83 dolara i njime se trgovalo po 110,43 dolara.

Na američkom tržištu cijena barela pala je 2,15 dolara, na 93,98 dolara, što je njezin najniži nivo od 19. decembra, prenose agencije.

Grčki ljevičarski vođa odbio je u ponedjeljak poziv predsjednika da sudjeluje u zadnjoj rundi pregovora o koaliciji koja bi sastavila novu grčku vladu, što je gurnulo Atinu prema novim izborima.

Ta se informacija nadovezala na ionako izraženu zabrinutost za svjetski privredni rast, koju su potpirili slabi prošlosedmični podaci o kineskoj industrijskoj proizvodnji.

"Grčki izbori ugrožavaju jedinstvo eurozone, a kineska industrijska proizvodnja opasna je za glavni motor rasta. Prošle je sedmice bio prilično loš kada je u pitanju raspoloženje na svjetskim tržištima", konstatira Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Dodaje da se loše raspoloženje nastavlja i ove sedmice, a negativni ton poduprla je i Saudijska Arabija porukom da cijena nafte treba iznositi 100 dolara.

Najveći svjetski izvoznik priželjkuje također, u istupu ministra za naftu Alija al-Naimija, da svjetske zalihe porastu prije očekivanog povećanja potražnje u drugoj polovici godine.

Kineska centralna banka preko vikenda je spustila razinu obveznih rezervi za banke, oslobađajući procijenjenih 400 milijardi juana za kreditiranje, nakon što su podaci pokazali da druga po veličini svjetska privreda dodatno slabi u odnosu na najsporiji tromjesečni rast u zadnje tri godine.

OPEC je na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 109,24 dolara, što znači da je bila 72 centa niža nego prethodnog dana.