Mreža Dronamicsa
5

Osijek postaje hub za bespilotne letjelice

R. D.
Foto: Ex-Yu Aviation
Foto: Ex-Yu Aviation
Dronamics, bugarski proizvođač i operator teretnim bespilotnim letjelicama, najavio je prvu svjetsku mrežu dronova, predstavljajući partnerstva s pet aerodroma u Europi - Osijekom, Liegeom u Belgiji, Seinajokijem u Finskoj, Bresciom u Italiji i Skovdeom u Švedskoj.

"Pokretanje mreže se događa u ključnom trenutku za industriju isporuke bespilotnim letjelica u Europi, s prvim jedinstvenim EU propisima o ovim letjelicama koji trebaju početi da vrijede od 1. januara 2021.", piše specijalizirani portal Ex-Yu Aviation.

Dronamics se već priprema za potrebnu registraciju prema novim pravilima, s ciljem da do kraja 2021. godine dobije odobrenje, a s prvim komercijalnim letovima dvodnevnih teretnih usluga krene početkom 2022. godine.

Bugarska kompanija će na aerodorome instalirati svoju standardiziranu opremu za "droneport" (kamere, antene, zemaljske stanice, ...). Za ovih pet aerodroma uključivanje u novu mrežu bespilotnih letjelica predstavlja novi razvojni iskorak.

Za saobraćanje predviđa se korištenje teretnih bespilotnih letjelica Black Swan koje imaju kapacitet od 350 kilograma i domet do 2.500 kilometara.