Istraživanje
0

Oporavak evropskih tržišta u razvoju tek 2011.

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Većina evropskih zemalja u razvoju preživjet će donju tačku privrednog pada već ove godine, ali se izrazitiji oporavak ne može očekivati prije 2011., prognozirao je austrijski Institut za ekonomska istraživanja WIFO.

Bruto domaći proizvod (BDP) većine tržišta u razvoju Evrope iskazat će pozitivnu dinamiku već sljedeće godine, navodi se u istraživanju WIFO koje je prenijela ekonomska agencija Blumberg.

Poljska bi mogla da bude jedino evropsko tržište u usponu koje u 2009. neće zabilježiti pad BDP, dok će BDP Rusije, Kazahstana i Ukrajine početi da raste počev od iduće godine.

Najbrže će se oporavljati privreda Rusije, smatraju ekonomisti WIFO-a, a poslije pada od 4,7 posto u 2009. godini, ruski BDP će se iduće godine povećati za četiri posto.

BDP Mađarske će 2010. opasti za 1,5 posto, poslije smanjenja od 6,5 procenata u ovoj godini.

Recesija u baltičkim zemljama će biti najdublja i najdugotrajnija u Evropi. BDP Letonije, Litvanije i Estonije će iduće godine opasti za najmanje deset posto.

Ove godine ekonomija Estonije i Litvanije će biti u minusu 18 posto, a Letonije 20 procenata. Pad BDP u baltičkim zemaljama nastavit će se i u 2011. godini, smatraju eksperti WIFO-a.