Admir Kapo
0

Ograničiti uvoz flaširanih voda

FENA
Udruženje "Kupujmo i koristimo domaće-kvalitetno proizvedeno u BiH" (KKD) danas je, zajedno s predstavnicima bh. proizvođača voda, te Udruženja potrošača u BiH, pozvalo sve nadležne državne institucije da ograniče, trenutno prekomjerni, uvoz vode i drugih artikala u BiH, te definitivno zaštite domaću proizvodnju.

Na danas održanoj konferenciji za novinare u Sarajevu, kako je istaknuto, organiziranoj povodom uvoza na bh. tržište makrobiološki neispravne vode iz susjednih zemalja, rečeno je da BiH ostvaruje milionski deficit zbog pojačanog uvoza, između ostaloga i vode koja se na analizama pokazala kao neispravna i ugrožava zdravlje bh.građana.

Prema riječima predsjednika Udruženja “Kupujmo i koristimo domaće-kvalitetno proizvedeno u BiH” Admira Kape iako su stručnjaci Poljoprivrednog zavoda u Bijeljini ustanovili da su „voda-voda“ i „aqua viva“ mikrobiološki neispravne, tj. da sadrži povećan broj bakterija, domaće institucije su ipak prihvatile tzv. superanalizu provedenu u Zavodu za zaštitu zdravlja Beograd koja je pokazala da su „voda-voda“iz Subotice i „aqua viva” iz Aranđelovca mikrobiološki ispravne.

"Najgore od svega je to što su te vode još na policama prodavnica i što domaće vlasti priznaju analizu iz druge države, ali isto tako poznato je i da nama uopće nije potreban uvoz mnogih voda kada je poznato da vode iz BiH na međunarodnim takmičenjima stalno pobjeđuju," kazao je Kapo.

Također, dodao je kako će se “njegovo udruženje” zalagati i da se zakonskim okvirom uredi da se u trgovinskim lancima u BiH nalazi najmanje 30 posto bh. roba.

Prema riječima Silvia Pantnera, predstavnika bh. Sekcije proizvođača vode i bezalkoholnih pića država BiH je u 2007. godini uvezla vode i sokova u vrijednosti 133 miliona KM, a izvezla svega 11 miliona KM , dok je samo iz Srbije uvezeno vode u vrijednosti 7,5 miliona KM.

On je dodao kako se u Srbiji 25 fabrika bavi flaširanjem vode, a da od tog broja čak njih 13 izvozi u BiH, što, kako je ocijenio Mesud Lakota iz Udruženja potrošača, dokazuje da domaće vlasti, odnosno “lobiji u vrhu države” favoriziraju proizvode iz okruženja.