CETEOR
0

Obuka prvih generacija energetskih certifikatora u FBiH

FENA
Centar za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj d.o.o. Sarajevo (CETEOR) odlukom federalnog Ministarstva prostornog uređenja ovlašten je kao nosilac Programa osposobljavanja i usavršavanja za energetske preglede i energetsko cetrificiranje objekata.

Osposobljavanje prvih generacija energetskih certifikatora u FBiH započinje u Sarajevu 9. februara, traje do 18. februara i taj termin programa je već popunjen.

Voditelj projekta u CETEOR-u Sanjin Avdić kazao je Feni da su za obuku u tom periodu prijavljena 32 polaznika. Naredna dva termina obuke su od 21. februara do 4. marta, odnosno od 21. do 25. marta ove godine.

Federalno Ministarstvo prostornog uređenja je prema Zakonu o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH pokrenulo izradu nove generacije pravilnika iz oblasti energetske efikasnosti. Implementirajući osnovne odredbe Direktive 2002/91 o energetskim svojstvima zgrada, tim pravilnicima uvode se obaveze energetskog pregleda i certificiranja objekata kao i nova filozofija i pristup proračunima.

"Cilj nam je osposobiti stručnjake koji će moći da na neovisan način provode energetske preglede i certifikaciju objekata te izrađuju popratne preporuke za ekonomski povoljno poboljšanje energetskih karakteristika objekata", kazao je Feni Avdić.

On je dodao da će nastavu izvoditi priznati profesori i naučni radnici Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Građevinskog i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, kao i iskusni projektanti, proizvođači EE opreme i drugi stručnjaci.

U okviru Programa polaznicima će se omogućiti i praktično obavljanje energetskog certificiranja, a osim toga bit će im predstavljan i dodijeljen softver koji će moći koristiti za potrebe energetskog pregleda i certificiranja objekata.

Nakon obuke, CETEOR d.o.o. izdaje uvjerenje o učestvovanju na Programu usavršavanja na osnovu kojeg polaznik tog programa stiče pravo polaganja ispita pred stručnim odborom pri federalnom Ministarstvu prostornog uređenja.