biznis
174

Novartis donirao 150.000 KM zdravstvenom sistemu u Bosni i Hercegovini

Klix.ba
Globalna farmaceutska korporacija Novartis, u čijem sastavu je i Sandoz, donirala je 20 miliona dolara zemljama koje su najviše pogođene epidemijom koronavirusa.

Kroz podružnice Novartis i Sandoz u Bosni i Hercegovini, donirano je 150.000 KM za nabavku potrebne medicinske opreme koja će biti dodijeljena zdravstvenim ustanovama u BiH putem Razvojnog programa Ujedinjenih nacija.

Podružnice Novartisa i Sandoza su odlučile u ovim izuzetno zahtjevnim vremenima podržati zdravstveni sistem u BiH u borbi protiv virusa COVID-19.

"U trenucima kada je zdravstveni sistem pred posebnim izazovima, Novartis pomaže svakoj od zemalja u kojoj su se institucije obratile za pomoć, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da će novčana donacija pomoći u naporima da se svi zajedno izborimo sa pandemijom koronavirusa", poručili su iz Novartisa BiH.

Također su dodali, da Novartis kao socijalno odgovorna komapanija neće dozvoliti da trenutna nesigurna situacija ima negativan uticaj na zaposlene. "Svi radimo od kuće, jer nam je sigurnost na prvom mjestu. Fokusirani smo na naš prioritet, a to su pacijenti, za čije terapije snadbijevanje lijekovima mora biti kontinuirano".

Novartis se također obavezao na donaciju 130 miliona doza hidroksiklorokvina u zemlje pogođene COVID19 virusom širom svijeta. "Naši timovi vrijedno rade na donaciji 22.800 doza za potrebe kliničkih centara u Bosni i Hercegovini", poručili su iz Novartisa i Sandoza.