Centralna banka BiH
0
Ništa od kovanica od jednog feninga
Komentari (22)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Evo jedna anegdota....Odredjenoj gospodji je prodavac kad god je trebao vratiti nesto sitno kusura davao zvake umjesto kusura, kao nema sitno i ti fazoni..i tako stalno..da bi jedan dan gospodja dosla u kupovinu, dolazi na kasu da plati i vadi kesu punu zvaka i stavlja pred prodavaca...naravno prodavac pita sta vam je to, da bi gospodja hladno odgovorila tvoj kusur, .ebote on, eto ti pa naplati....:))))
kod nas je narod previse ponosan da ceka 5 feninga da mi vrate a kamoli da ga neko vidi kako ceka da mu vrate fening, što je na zapadu nanormalnija stvar, ali mozda zato oni zive ko begovi a mi umiremo od gladi
@ccc to sto ti zoves da je sitnicarstvo cekati da ti neko vrati jedan pfening samo predstavlja jedna nas balkanski nacin razmisljanja.Gospodo draga drzava i sistem (normalan) se gradi pocev od tog \"jednog pfeninga\" Sve dok to ne shvatimo mi cemo kukat i plakat kao nas svijet ne voli ,kako su protiv nas itd I jos nesto ljudi su na zapadu bogati bas zbog tog pfeninga(ili centa) CIST RACUN DUGA LJUBAV
Evo meni je , nažalost, najbliža Konzumova radnja i radnice mi redovno zaokružuju iznos od 0.5 pfeninga na 10.00 pfeninga. Neki dan me gleda u oči ina pitanje zašto mi ne vrati od kusura i 0.5 pfeninga jednostavno bahato odgovori mi to zaokružujemo na 10.00 pf., to je naređenje sa vrha. Odlučio sam, a i svojima rekao da više nisu ni provirili u Konzum zbog ovoga. Dragi DP Market i Merkator, jedini korektni i jako ljubazni.
Ma kakvi feninzi ja uzimam millione.
Hocu kusur, necu zvake!!!
placajte plastikom i nema problema...
Guzonje vrte veliku lovu... Koga briga za feninge...
Ja kupujem u trznom centru Bingu, i nemam problema ...... nekad mi naplata na vise ... a nekad na manje...... kad pogledas dugorcno nuliraju mi to. kod Telecoma ..... oni to pamte pa prebijaju na slijedeci racun. Ta 2 feninga su bitna ako je kolicina preko 100 komada. Jer onda su bitni feninzi.
@indigooo i zaboravih , molim te samo navedi jednu državu kojoj je kovanje jediničnih apoena pretstavljao dobitak, čovječe prisaberi se , svaka država to uradi radi potrebne precizne naplate.Zaokruživanje cijena prestavlja problem i kupcima i prodavačima, čak prodavačima više zbog kojekakvih korumpiranih inspekcija. BTW od paušala za sjednice koje su potrošeni da bi se izglasao zakon o zaokruživanju cijena mogle su se dvije vreće kovanica iskovat.
@indigooo Nije samo problem hoće li kupac dobiti svoj kusur ili neće , već zaokruživanjem cijena se stvara problem prodajnim mjestima iz prostog razloga što već komplikovanom naplatnom sistemu se dodaje i ovo zaokruživanje cijena a to prestavlja problem kod raznih načina plaćanja i davanja dodatnih popusta. I nije mi logika kada sve nije u redu nek i ovo nije već baš obrnuto, kad je već sve otišlo do vraga neka je makar nešto uredu, mislim mora se početi stvarati red od neke tačke pa makar ona tebi bila besmislena. I sam dvojan zakon , ovo moraš zaokružit a ovo ne moraš je problematičan, Sve ovo se riješava kovanjem jediničnog apoena. I moja je logika ta da ova država funkcioniše tako da sve što uštedi na ćupriji(kovanje kovanica) izgubi na mostu(administracija, korupcija i dr...) A da ne spominjem kako će sada inspekcija zaredat i kažnjavat prodajna mjesta jer im nisu cijene zaokružene.
malo je bijedno trositi vrijeme i zivce na cekanje kusura od 1 feninga, a jos bijednije o tome diskutovati kao da je to nesto binto, ili kao da neko nekog pljacka. sta vam je ljudi? treba neko sto puta da te \'zavrne\' za taj jedan fning da nagura na marku. tuzno je to, svi vi koji cekate taj kusur od jednog ili 5 feninga zamislite se malo nad svojim zivotom. probajte cekat kusur od jedne ili 5 minuta. (a ova prica o tome kako je to nesto sasvim normalno na zapadu govori malo vise o njima, koji eto imaju par milja dolara ili eura platu a eto \'mudro\' cekaju svoja 2 centa, nego sto pokazuju neko ponasanje koje treba imitirati). imamo mi i rijec za takvo ponasanje... to se zove \'sitnicavost\' i nema boljeg nacina da covjek sebi unisti zivot i pretovori se u mizantropa. :o))) PS ostavljajte konobarima baksis, super je kad se naviknete!!! :))))
@manjkavo ni jedna drzava, kojoj bi to bio gubitak, ne bi kovala te apoena... a po tebi, bi taj 1 kf spasio nas... kakve korupcija ima veze s ovim, ili ides na ovo : kad je vec sve naopako, pa hajd da ja imam taj jedan fening, koji ce nasu marku, koja je stabilna sve dok je euro stabilan, svuci, ali da tebi u nekom trznom centru vrate 2 feninga kusura, jer ti je paradajz kostao 3,98 KM... i mojne pricati gluposti, centralna banka je nezavisna, i nikakve veze nema sa administraciom, i oni pokusavaju da ne naprave jos veci minus. Ali ti i dalje ganjaj svoj kusur od paradajza!
@indigooo Ne lupetaj gluposti Boga ti, kada se nešto mora , mora se. Kada bi se gledali troškovi u ovoj vukojebini prvo ne bismo imali ovoliki administrativni aparat na više Bog zna koliko nivoa. Dalje, preče je spriječit ovoliku korupciju nego uštedit na kovanju kovanica. KADA JE DOBRO U PITANJU NE GLEDA SE KOLIKO KOŠTA VEĆ SAMO JEL SE MORA!!! Eto, svuda su države u svijetu retardirane i nisu skontale troškove kovanja jediničnih apoena. Koliko se sada samo kazni naplaćuje i puni budžet na kamerama/radarima za koje građani više i neznaju na koliko se pali na 61 ili 71 km/h. Država i njen budžet treba da služi njenim građanima stoga kažem ponovo IDIOTI ISKUJTE KOVANICE OD 1 FENINGA
@manjkavo jedina institucija i upravni odbor gdje rade strucnjaci, i gdje rade kako bog zapovijeda, je centralna banka, kovanje kovanice od jednog feninga bi samo nanio gubitak drzavi, posto, da vam objasnim, kovanica od jedno feninga, da se napravi, bi bila skoplja od jednog feninga... dakle, ekonomski neopravdano... cijene se vec zaokruzuje na 0 ili 5 kf, osim kada su u pitanju robe koje se prodaju na kilo, i ne pametujte previse, ako ne znate... hvala
Pa neka donesu zakon da sve cijene moraju biti zaokruzene tako da se mogu platiti kovanicama od 5 feninga, ako vec nece da kuju ove... Opet sve na stetu gradjana... cccc
Zaokruživanjem cijena na 5 feninga ne rješava apsolutno ništa, možemo zaokružiti cijenu šamponu,čokoladi ili namještaju a šta je sa prodajom na mjeru? Kako će se to zaokruživati kada fiskalna kasa bude povezana sa vagom? I druga stvar zaokruživanje artikala će samo dovesti do blagog poskupljenja jer niko neće zaokružiti cijene na manje , uglavnom na veće, npr. kada napunite korpu u nekom tržnom centru i krajnji račun je 355,27 KM prodavač će te zakinuti eventualno za 3 pfeninga dok zaokruživanjem pojedinačnog artikla će te platiti vjerovatno do 1ili 2 marke više. PORUKA DRŽAVI: IDIOTI JEDNI ISKUJTE KOVANICE OD JEDNOG FENINGA!!!