Centralna banka BiH
0

Ništa od kovanica od jednog feninga

SRNA
Kovanice od pet feninga
Kovanice od pet feninga
Centralna banka BiH za sada nema namjeru da kuje kovanice od jednog feninga, mada bi se time "stalo ukraj" trgovcima koji ostvaruju ekstra profit na zaokruživanju cijena, s obzirom na to da ih inspekcije slabo kontrolišu, pišu "Nezavisne novine".

"Analize korištenja kovanice apoena pet feninga pokazale su da kovanje kovanica od jednog feninga nije racionalno niti bi bilo ekonomski opravdano", naveli su u Službi za odnose sa javnošću Centralne banke BiH.

U udruženjima potrošača ističu da bi građanima bilo lakše kada bi postojale kovanice od jednog feninga s obzirom na to da trgovci uglavnom nisu pošteni, pa ne zaokružuju cijene u skladu sa smjernicama Centralne banke, te da s pravom očekuju da imaju i najmanje apoene kovanica, kao što imaju zemlje okruženja.

"Da su trgovci pošteni u zaokruživanju možda i ne bi bio veliki problem. Ali malo ih je poštenih. Uglavnom se komotno ponašaju. Inspekcije to treba da kontrolišu, ali je upitno koliko su one revnosne. Centralnoj banci je najlakše reći da je skupo kovati jedan fening, a vjerovatno nemaju ni procjenu koliko to košta", izjavila je Gordana Bulić iz Saveza udruženja potrošača BiH.

Sekretar Udruženja potrošača Kantona Sarajevo Mesud Lakota istakao je i da je problem kod naplate usluga, jer kupci kada plaćaju račune plaćaju zaokruženu cijenu, te da je rješenje kovanje sitnijih kovanica od pet feninga.

Udruženja potrošača ranije su istakla da veliki trgovački centri godinama mjesečno zarađuju desetine hiljada KM na zaokruživanju cijena, te da i sada na tome nelegalno zarađuju, s obzirom na to da nisu svi ispoštovali zakonsku obavezu staru šest mjeseci da cijene iskazuju u apoenima koji su u opticaju u BiH.