biznis
0

Nestle svjetski lider u proizvodnji dječije hrane

FENA
Švicarska prehrambena kompanija Nestlé kupit će od američkog farmaceutskog diva Pfizera njegovu prehrambenu proizvodnju za 11,85 milijardi dolara.

Tako će pobijediti francuskog konkurenta Danonea u borbi za prevlast na unosnom tržištu dječje hrane.

Najveća svjetska prehrambena kompanija Nestlé već se smatra pobjednikom u toj trci s Danoneom, zahvaljujući svom "dubokom džepu" i plaćanju u gotovini, prenosi B92.

Kompanija Pfizer Nutrition dio je Pfizera, najveće svjetske farmaceutske kompanije. Prošle godine je ostvarila prihode od 2,1 milijarde dolara, što je 15 odsto više nego godinu dana ranije.

Očekuje se da će prihodi Pfizer Nutritiona ove godine dostići 2,4 milijarde dolara, kao i da će kompanija povećati marže, zahvaljujući velikoj izloženosti tržištima u razvoju.

"Poznate marke i široka lepeza proizvoda Pfizer Nutritiona, kao i njegova prisutnost na tržištima u razvoju, na kojima ostvaruje do 85 odsto svoje prodaje, savršeno će upotpuniti našu postojeću proizvodnju dječje hrane", kazao je Paul Bulcke, izvršni direktor Nestléa.

Pfizer je u julu prošle godine ponudio svoju proizvodnju dečje hrane na prodaju jer se želi više usmjeriti na svoju osnovnu farmaceutsku proizvodnju.