GP Put
0

Ne prekida se izgradnja naplatnih kućica u Visokom

Sarajevo-x.com
I pored izuzetno loših vremenskih uvjeta i niskih temperatura radnici GP Puta Sarajevo održavaju dinamiku radova na izgradnji naplatnih kućica u Visokom.

Trenutno se obavljaju radovi na izgradnji instalacionog kanala za temelj na kojem će biti postavljene naplatne kućice. Niske temperature onemogućavaju betoniranje, a problem je i nedostatak finasijskih sredstava za nabavku materijala.

"S obzirom da nam Direkcija autocesta FBiH nije isplatila avans predviđen ugovorom, imamo problema sa nabavkom osnovnih materijala za izvođenje građevinskih radova. Ne prekidamo radove, ali više nismo u stanju da sami finansiramo nabavku materijala i izgradnju naplatnih kućica iz svojih sredstava. Nažalost, ova situacija može dovesti do produženja roka za završetak radova, a mi to ne želimo“, istakao je direktor GP Puta Admir Eminović.

Radovi na izgradnji naplatnih kućica u Visokom obuhvataju izgradnju nasipa, proširenje prostora oko naplatnih kućica, izgradnju temelja, asfaltiranje te postavljanje vertikalne i horizontalne signalizacije. Angažirano je tridesetak radnika GP Puta i isto toliko kooperanata koji su zaduženi za postavljanje metalnih konstrukcija.

GP Put i Direkcija autocesta Federacije BiH potpisali su ugovor za izgradnju naplatnih kućica u Visokom 24. septembra 2008. godine. Ugovorom u vrijednosti 2.991.038,67 KM, predviđeno je da radovi budu završeni u roku od šest mjeseci. Naplatno mjesto u Visokom GP Put gradi u saradnji s Asfaltgradnjom Visoko.

GP Put- Osnovan je 1952. godine, a temeljna djelatnost je niskogradnja. Kompanija je izgradila nekoliko hiljada kilometara cesta svih vrsta, kao i stotine stambenih i poslovnih objekata, kako na području bivše države, tako i na velikim projektima u Pakistanu, Libiji, Ugandi i Keniji. GP Put je prisutan na svim značajnijim tenderima u Bosni i Hercegovini. Samo neki od značajnijih nedavnih projekata su i izgradnja dionice autoceste Zenica-Sarajevo, dijela Koridora 5C, od Podlugova do Visokog, i od Visokog do Dobrinje i rekonstrukcija Sjeverne longitudinale. Vrijednost navedenih projekata mjeri se u višemilionskim iznosima.