biznis
0

Nastavlja se akcija prinudne naplate u Brčkom

SRNA
Brčko
Brčko
Poreska uprava distrikta Brčko pokrenula je postupke prinudne naplate protiv svih pravnih lica čija dugovanja prelaze 500 KM po osnovu poreza na nekretnine, potvrdila je vršilac dužnosti direktora Poreske uprave Slavica Vujić.

"U pripremi su i rješenja za prinudnu naplatu potraživanja od lica sa dugovima većim od 300 KM koji, uz zatezne kamate za svaki dan kašnjenja, moraju platiti dodatnih pet odsto od ukupnog iznosa duga. Vrlo brzo ćemo početi da primjenjujemo zakonom propisane mjere i protiv fizičkih lica sa najmanjim dugovanjima", rekla je Vujićeva.

Ona je dodala da Zakon o porezu na nekretnine poznaje i upis založnog prava kao jednu od mjera za naplatu potraživanja.

"U slučaju da u postupku prinudne naplate poreski obveznik ne plati porez, naša obaveza je da upišemo založno pravo na nekretninu, odnosno da je prodamo i iz dobijenih sredstava namirimo svoja potraživanja", precizirala je Vujićeva.

Ona je pozvala sve koji nisu izmirili ovu zakonsku obavezu da to učine što prije da bi izbjegli plaćanje zatezne kamate, kao i kamate koja proizilazi iz postupka prinudne naplate. Vujićeva je upozorila na to da će uskoro stići i nova rješenja za naplatu poreza na nekretnine za 2012. godinu.

"Poreska uprava će se potruditi da prije njih naplati sva potraživanja iz prethodnog perioda", istakla je Slavica Vujić.