Berza
0

Nafta pojeftinila nakon objave OPEC-a o povećanju proizvodnje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sirova nafta pojeftinila je u četvrtak na berzi u New Yorku na nešto iznad 86 dolara za barel, nakon objave podatka o tome da je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) prošlog mjeseca povećala proizvodnju "tečnog zlata" na najviši nivo u posljednje dvije godine uslijed pokazatelja o rastu globalne tražnje.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u martu je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 35 centi na 86,36 dolara za barel, dok je u isto vrijeme evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za šest centi na 101,76 dolara za barel, javio je AP.

Razlika u cijeni između američke i evropske nafte nastavila je da raste zahvaljujući podatku o novom rastu zaliha te sirovine u SAD-u prošle sedmice i štrajkovima u Egiptu, koji bi mogli da imaju posljedice po evropsko snabdijevanje.

"Transport nafte kroz Suecki kanal nije ugrožen, ali su trgovci energentima ipak zabrinuti da bi štrajkovi mogli da se prošire na čitavu zonu tog kanala, uslijed čega bi tankeri mogli da budu zarobljeni ili preusmjereni", izjavio je analitičar njujorške konsultantske firme MF Global, Edward Meyer.

Prema podacima objavljenim u izvještaju konsultantske firme Plats, 12 članica OPEC-a je u januaru povećalo proizvodnju nafte za jedan posto na 29,57 miliona barela na dan, što je najviši nivo u posljednje dvije godine.

Taj naftni kartel se drži iste zvanične proizvodne kvote još od gotovo početka prošle godine, kada se cijena nafte kretala u rasponu između 70 i 80 dolara za barel, pa sve do dvogodišnjeg maksimuma od iznad 92 dolara za barel prošle sedmice. Viša cijena "tečnog zlata" podstiče inflaciju i ugrožava globalni ekonomski oporavak.

Statistička služba američkog ministarstva energetike početkom sedmice je povećala procjenu rasta svjetske tražnje nafte za 2010. na 2,39 miliona barela na dan, što bi bio drugi po veličini rast potrošnje u posljednjih 30 godina.

I Međunarodna agencija za energetiku (IEA), sa sjedištem u Parizu, u četvrtak je povećala svoju prognozu, pa sada očekuje da će do posljednjeg kvartala 2011. godine svjetska potrošnja sirove nafte po prvi put premašiti nivo od 90 miliona barela na dan.

IEA je saopćila da je povećanje prognoze posljedica veće tražnje u Aziji i Sjevernoj Americi, ali je također upozorila na prijetnje po svjetski apetit za naftom.

"Rizici se kriju u upornim slabostima u razvijenim privredama, kao i inflatornim pritiscima na tržištima u razvoju", navodi se u saopćenju agencije.