biznis
0

Nafta iznad 70 dolara zbog moguće nestašice benzina

FENA
Nafta je danas na svjetskim robnim berzama prekoračila psihološki važnu granicu od 70 dolara po barelu zbog straha od nestašice benzina u SAD-u u vrijeme vršne ljetnje potrošnje tog goriva.

Američka laka nafta na berzi u New Yorku košta 70,18 dolara za barel, a evropski "brent" na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu 71 dolar.

Mada se očekuje da će rafinerije u SAD-u narednih mjeseci povećati proizvodnju poslije završetka remontnih radova, cijene benzina bi mogle da ostanu visoke jer će zbog većih rafinerijskih kapaciteta biti potrebna i veća raspoloživa količina sirove nafte.

Najnoviji skok cijena glavne energetske sirovine je posljedica sve veće bojazni da isporuke benzina neće biti dovoljne da podmire vršnu potrošnju u SAD-u tokom sezone ljetnih odmora, nakon što je najnoviji izvještaj američkog Ministarstva energetike pokazao neočekivani pad zaliha tog motornog giriva.

Bečka prognozerska firma "PVM Oil Associates" ocijenila je da bi završetak remonta u rafinerijama već polovinom juna mogao značiti manji obim remontnih radova tokom trećeg tromjesečja, što bi pak moglo da ima za posljedicu skok cijena sirove nafte zbog obimnije proizvodnje benzina i drugih derivata u rafinerijskim postrojenjima.

Cijena prirodnog gasa na američkom tržištu danas je povećana na 6,675 dolara za 1.000 kubnih stopa, poslije pada prethodnog dana kada je vladin izvještaj pokazao da su zalihe tog energenta uvećane za 99 milijardi kubnih stopa.