biznis
0

Nafta ipak pala pod naletom jačeg dolara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijene sirove nafte na svjetskim su tržištima u ponedjeljak pale više od jednog dolara, spustivši se ispod razine od 67 dolara za barel nakon što je snažniji američki dolar potaknuo njihov pad s najviše razine u sedam mjeseci iznad 70 dolara za barel.

Barel sirove nafte za isporuke u julu pojeftinio je na američkom tržištu 1,30 dolara na 67,14 dolara, a istu je vrijednost zabilježio i na tržištu u Londonu, zabilježivši minus od 1,20 dolara.

Američka valuta ojačala je prema košarici ostalih ključnih svjetskih valuta nakon što je u petak zabilježila najveći dnevni rast u više od pet mjeseci temeljem podataka koji su pokazali da je tempo gašenja radnih mjesta u SAD-u u maju usporio, potaknuvši očekivanja o podizanju kamatnih stopa.

Snažniji dolar čini robe poput nafte, čije su cijene izražene u toj valuti, skupljima za vlasnike ostalih valuta.

Američki poslodavci srezali su u maju 345 hiljada radnih mjesta, najmanje od septembra prošle godine i mnogo manje nego što se predviđalo.

Trgovci procjenjuju da će se cijene sirove nafte u SAD-u i u Londonu očigledno ustaliti u rasponu između 65 i 70 dolara za barel, poduprte rezanjem proizvodnje, dok će njihov značajniji rast potkopati relativno niska potražnja u industrijaliziranim zemljama zbog recesije.

"Rezanje OPEC-ove proizvodnje pomoglo je stabilizirati cijene u posljednjih nekoliko sedmica, ali to nije dovoljno da se one popnu prema razini od 75 do 80 dolara za barel", kazao je Christopher Bellew, naftni analitičar tvrtke Bache Commodities u Londonu.

"Mislim da bi se cijene još neko vrijeme mogle kretati u rasponu od 65 do 70 dolara za barel", dodao je.

Nekoliko članica OPEC-a, među kojima i najutjecajnija članica Saudijska Arabija, kazalo je da smatraju razinu između 75 i 80 dolara pravednom, dodajući da bi takve vrijednosti ohrabrile buduća ulaganja u naftnu i plinsku industriju.

Članice OPEC-a obećale su u septembru prošle godine da će smanjiti proizvodnju za 4,2 miliona barela dnevno, te su dosad, po tvrdnjama analitičara, ispunile 75 do 80 posto tog obećanja.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) zasebno je saopćila da je referentna cijena košarice njezine nafte u petak poskupjela 1,07 dolara u odnosu na dan ranije i iznosila je 68,08 dolara za barel.