biznis
0

Nafta bi mogla dostići 250 dolara po barelu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Direktor najveće svjetske energetske firme, ruskog Gazproma, Aleksej Miler predviđa da bi nafta tek mogla da poskupi i da će cijena barela nafte, tokom naredne godine, dostići 250 dolara.

Independent već na naslovnoj strani objašnjava šta bi takav rast cijene nafte mogao da znači: mnoge aviokompanije, već opterećene finansijskim problemima, otići će pod led, putnike i poslovne ljude pogodiće veliki skok cijene aviokarata; cijena benzina na pumpama otići će nebu pod oblake i ugroziti poslovanje brojnih kompanija, poskupit će struja i grijanje u domaćinstvima i firmama što će podstaći oslanjanje na ekonomičnije energetske izvore i ojačati argumente zastupnika nukelarne energije.

Konačno, upozorava Independent, hrana će zbog skoka cijene vještačkog đubriva postati još skuplja dok će troškovi transporta prekomjerno otići naviše.

Independent ukazuje i da su ovakvim turobnim upozorenjem Rusi potkopali nastojanja Organizacije zemalja izvoznica nafte, OPEC-a da se umire tržišta nafte u svijetu i ubijede da nema razloga za paniku jer, kako tvrde u OPEC-u, nema ni nestašice nafte.

List istovremeno primjećuje i da direktor Gazproma primarni razlog za skok cijene nafte vidi u povećanju potražnje a ne toliko u finansijskim špekulacijama na čemu, sa druge strane, insistiraju u OPEC-u.

Financial Times istim povodom navodi da je Međunarodna agencija za energiju, savjetodavno tijelo razvijenih zemalja u oblasti energetske politike, predočila da je visoka cijena nafte neophodna kako bi se zauzdala potražnja i kako bi se uspostavila ravnoteža ponude i potražnje.