biznis
0

Moody's dodijelio negativnu prognozu za samostalni rejting Barclaysa

FENA
Agencija za kreditne rejtinge Moody's u četvrtak je promijenila prognozu iz stabilne u negativnu za samostalni rejting finansijske snage britanske banke Barclays, ocijenivši nepovoljnim za držatelje obveznica odlazak nekolicine visokih bančinih dužnosnika zbog skandala oko manipulacija liborom.

"Moody's Investors Service danas je promijenio prognozu iz stabilne u negativnu za samostalni rejting finansijske snage 'C-/baa2' britanske banke Barclays", stoji u saopćenju agencije za kreditne rejtinge.

Takva odluka odražava zabrinutost da bi se ostavke visokih bančinih dužnosnika i posljedična neizvjesnost u vezi smjera poslovanja te britanske banke mogle negativno odraziti na držatelje obveznica, tumače u agenciji.

U saopćenju se dodaje da su zasad potvrđeni postojeći bančini rejtinzi za dugoročno zaduživanje 'A2' i za kratkoročno zaduživanje Prime-1.

U agenciji međutim upozoravaju da podizanje tih rejtinga u ovome trenutku nije vjerojatno s obzirom na negativnu prognozu, ali da bi se samostalni rejting bančine finansijske snage mogao stabilizirati ako Barclays ponovno uspostavi stabilnu strukturu upravljanja.

Bivši izvršni direktor Barclaysa Bob Diamond u srijedu je u svojem prvom javnom istupu kritizirao "sramotno" ponašanje u skandalu oko namještanja kamatnih stopa, prenosi poslovni.hr.

Taj 60-godišnjak odstupio je s čelne dužnosti u utorak zbog toga skandala koji je iznudio ostavke još dvojice visokih bančinih dužnosnika, glavnog poslovnog direktora Jerryja del Missiera i predsjednika uprave Marcusa Agiusa.

Prošle sedmice britanski i američki regulatori kaznili su banku globom od 452 miliona dolara zbog manipulacija kamatnim stopama Libor i Euribor.

Libor (London Interbank Offered Rate) ključni je instrument londonskog tržišta koji se koristi kao referentna kamatna stopa diljem svijeta, dok je Euribor njegov pandan u eurozoni.

Riječ je o kamatnim stopama koje imaju ključnu ulogu na globalnim tržištima a o njihovoj visini ovisi koliko će banke, kompanije i pojedinci platiti kod zaduživanja.