biznis
511

Misija "BIT CAMP 1" obavljena: 20 novih programera zaposleno u vodećim IT kompanijama u BiH

Sponzorisani članak
Dok pedeset polaznika druge generacije BIT Camp-a savladava objektno-orjentisano programiranje, dvadeset njihovih prethodnika uspješno provodi prve radne dane u IT industriji.

Ove mlade ljude sa različitim životnim pričama u dosadašnjem obrazovanju i radnom iskustvu, veže odluka da se posvete intenzivnoj šestomjesečnoj obuci kako bi postali programeri i započeli svoju karijeru u IT industriji. Mjesec dana po završetku prvog ciklusa BIT Camp-a, dvadeset studenata koji su uspješno završili edukaciju je zaposleno u IT industriji. Većini njih je ovo prvo radno iskustvo u životu.

Jedan od polaznika prve generacije BIT Camp-a, Davor Stanković, odnedavno uposlenik kompanije DevLogic, kaže da je uvijek imao afinitete prema IT-u i da se uvijek želio okušati u ovom sektoru, ali da ranije nije imao priliku za to. Odlučio je studirati ekonomiju i danas vjeruje da je to bio potpuno pogrešan izbor. Kako bi se posvetio BIT Camp-u dao je otkaz na tadašnjem radnom mjestu i danas je zadovoljan odlukama koje je donio: „Nije mi teško ujutro ustati i ići na posao, nekako je to uvijek sa osmijehom. I bez obzira koliko dan bio naporan, ja sam zadovoljan i sretan, jer radim ono što volim“.

Putovanje od šest mjeseci nije bilo lako, te su pred polaznicima bili različiti izazovi. Jesenko Gavrić koji je po formalno stečenom zvanju akademski slikar ističe: "Bilo je svakakvih dana. Nekad sam mislio da sam promašio planetu, a ne adresu“. Međutim zalaganje i posvećenost radu otvorili su im nove perspektive i mogućnosti. Danas Jesenko ima zaposlenje u kompaniji Authority Partners i radi u jednoj od najunosnijih i najperspektivnijih djelatnosti u zemlji. O tome koliko je zadovoljan iskustvom u BIT Camp-u, Jesenko kaže: "U šest mjeseci toliko toga naučiš, imaš super posao koji nikad nije dosadan i u kojem možeš stalno napredovati. Šta čovjek može više poželjeti?".

Naši sagovornici kažu da su isprva smatrali da se radi o marketinškom triku. Upustili su se u avanturu zvanu BIT Camp ne znajući šta mogu očekivati. Neki su odlučili dati otkaz na poslovima koje do tada radili, neki su bili sretni da imaju priliku skratiti dane na birou, a neki su se razočarani rezultatima formalnog obrazovanja odlučili okušati u programu koji omogućava promjenu karijere. Vjerovali su da program BIT Camp-a nije toliko intenzivan, ali su se ubrzo uvjerili u suprotno:

"Čudno je kako ti nije mrsko živjeti tako da stalno radiš i kratko spavaš i svaki dan tako", rekao nam je Davor.

Njegovo iskustvo dijele i polaznici druge generacije BIT Campa koji naglašavaju kako su protekla dva mjeseca radili mnogo, ali i naučili još više. Kristina Pupavac iz Kozarske Dubice, polaznica u grupi koja u drugoj generaciji BIT Camp-a prati kurikulum Java/Android o svojim dojmovima kaže: „Završila sam elektrotehniku i imala sam predznanja o programiranju od ranije, ali za sedmicu dana prešli smo gradivo cijelog semestra. Iako sam imala podršku i ranije, nikad niko nije posvetio toliku pažnju meni i mom radu“.

Nedžad Hamzić, danas uposlenik kompanije Atlantbh ističe da ga je BIT Camp odlično spremio za novo poslovno okruženje, te da se pristup radnim zadacima ne razlikuje mnogo od onoga što je naučio u BIT Camp-u. Bivši BIT Camp-ovci ističu da su za šest mjeseci naučili kako da savladaju mnogo za kratko vrijeme, te da im je iskustvo u BIT Camp-u dalo samopouzdanje.

Priča o BIT Camp-u se umogome razlikuje od uobičajenih priča mladih ljudi u našoj zemlji. To je priča o spremnosti na preuzimanje rizika, posvećenosti, radu, trudu i želji za učenjem i uspjehom. koji su urodili plodom i novim prilikama, a mlada i ambiciozna Sanela Grcić, odnedavno uposlenica kompanije Green River Media je to opisala na sljedeći način: “Zahvalna sam BIT Alijansi na pruženoj prilici, prije svega jer sam dokazala sebi i drugima da se za dobar posao ne mora imati porodična veza, biti član političke stranke ili platiti ogromna suma novca. Dokazala sam da se ovaj put moj trud i rad isplate”.

Edukaciju prve generacije BIT Camp polaznika je podržala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u saradnji sa projektom MarketMakers podržanim od strane Švicarske vlade, i održava se u prostorijama Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Priču o BIT Campu sa iskustvima prve generacije polaznika možete pogledati na ovom linku.

Sve informacije o BIT Campu pratite na Facebook stranici.