biznis
213

Emotivan rastanak polaznika od BIT Campa: Prva generacija na putu ka IT industriji

Sponzorisani članak
Svečana dodjela certifikata polaznicima prve generacije BIT Campa je upriličena u petak, 8. maja 2015. na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, tačno šest mjeseci nakon početka ove intenzivne edukacije.

Pred budućim poslodavcima, donatorima, roditeljima i prijateljima, polaznici su se emotivno rastali od BIT Campa. Navode da im je ovo bilo jedinstveno i emotivno iskustvo, jer u nastojanju da savladaju gradivo i održe tempo učenja koji se od njih očekivao, pružali su podršku jedni drugima, i uspostavili neraskidiva prijateljstva.

Na ceremoniji se prisutnima obratio Damir Ibrišimović, Predsjednik BIT Alijanse, ističući po čemu se BIT Camp razlikuje od standardnog edukacijskog sistema: "Tražili smo izuzetno motivirane i vrijedne ljude spremne da se žrtvuju za znanje. Među njima smo prepoznali one koji imaju potencijal da rješavaju logičke probleme. Za njih smo odabrali najbolje među nama, sposobne da prenesu znanje i kreirali procese kao podršku izgradnji tog znanja. Studente ne tjeramo da uče, oni sami traže znanje. Ne dajemo im ocjene jer po njih nisu ni došli".

Prisutnima su se obratili i predstavnici donatora: Ian Brown, Direktor predstavničkog ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH, Alex Paine, Senior menadžer Programa podrške malim preduzećima EBRD London, i Andrew Wilson, Projektni menadžer projekta MarketMakers koji je podržan od strane Švicarske vlade. Iskazali su zadovoljstvo zbog pružene podrške BIT Camp-u i prvoj generaciji polaznika, te im poželjeli sreću na novim radnim mjestima.

Sanela Grcić, ispred prve generacije polaznika BIT Camp-a istakla je: «Prije tačno šest mjeseci odlučili smo promijeniti svoju sudbinu i prijaviti se na potpuno novi program za edukaciju programera, BIT Camp. Tada nismo znali napisati niti jednu liniju koda, a danas imamo priliku da postanemo softver developeri. BIT Camp nam je dokazao da nista nije nemoguće i pokazao nam naš puni potencijal koji su članice BIT Alijanse prepoznale u nama.»

Koordinatorica BIT Camp-a, Naida Dervišhalidović, je zaključila: «Od prvog sata i dana, vaš optimizam, pozitivna energija, ogroman talenat i ustrajnost, svakodnevno je poticala klimu intelektualnog uzbuđenja i insipirisala mnoge koje su posjetili učionicu. Ali, ovo nije kraj. Kada učinite nešto poput ovoga, vaš sljedeći korak mora biti još radikalniji. Idite dalje i dalje. Svaki dan nastojte biti najbolja verzija sebe. Nije lako cijeli život vrijedno raditi, ali rijetko kad se ne isplati.»

Iz BIT Alijanse navode da je obavljena selekcija aplikanata druge generacije BIT Camp-a. Već naredne sedmice će biti poznato ko će od oko 1400 prijavljenih biti među odabranih 50 polaznika, koji s nastavom u oblasti Java/Android i Microsoft .NET tehnologija kreću već krajem mjeseca maja 2015. godine.

Podjećamo da su na ljeto 2014. godine, šest vodećih kompanija koje se bave razvojem softvera (AtlantBH, Authority Partners, DevLogic, Green River Media, PING i ZIRA) osnovale BIT Alijansu, koja je potom, s obzirom na potrebu za zapošljavanjem kvalificiranog kadra, osmislila intenzivan šestomjesečni program edukacije softver developera pod nazivom BIT Camp.

BIT Camp pratite na Facebook-u: www.facebook.com/bitcamp.ba