biznis
198

Velika očekivanja od druge generacije BIT Campa ispunjena već u prvoj sedmici nastave

Novih odabranih 50 BIT Camp brains već nakon prve sedmice nastave ne kriju oduševljenje konceptom, tempom i količinom znanja i praktičnih vještina koje se usvajaju velikom brzinom kroz interaktivnu nastavu.

Od preko 1400 prijavljenih i iscrpnog procesa selekcije koji se sastojao od tri faze (online aplikacija, trosatni psihometrijski test i intervju) najuspješnijh pedeset je sebi osiguralo mjesto u drugoj generaciji BIT Camp-a, edukacijskog programa za softver development koji je već prepoznat po svom kvalitetu i intenzitetu.

Kristina Pupavac iz Kozarske Dubice, polaznica u grupi koja prati kurikulum Java/Android o svojim dojmovima kaže: "Završila sam elektrotehniku i imala sam predznanja o programiranju od ranije, ali za sedmicu dana prešli smo gradivo cijelog semestra. Iako sam imala podršku i ranije, nikad niko nije posvetio toliku pažnju meni i mom radu".

Slično razmišlja i Goran Bunjevac koji se ranije nije susretao sa programiranjem, a sada polako ali uspješno prati .NET kurikulum zasnovan na radu s Microsoft tehnologijama. Goran pored velike podrške predavača i asistenata posebno naglašava podršku koju dobio od drugih polaznika BIT Campa: "Stekao sam mnogo prijatelja i bez pomoći drugih ne bih mogao napredovati i to je veoma važan elemenat u cijeloj ovoj priči. Treba se psihički pripremiti na 12 sati rada dnevno, ali vjerujem da će se to apsolutno isplatiti".

Najmlađa polaznica BIT Campa Melisa Ibrić je prije dvije sedmice završila Gimnaziju "Meša Selimović" u Tuzli i kaže da jedva dočekala priliku da se okuša u klupama BIT Campa: "Bila sam odlična učenica u srednjoj školi, a za BIT Camp sam se odlučila jer želim na brži način doći do novih znanja, poboljšati svoje vještine i izgraditi što kvalitetniji temelj za dalje usavršavanje".

Kao i u prvoj generaciji, među polaznicima su osobe sa širokim spektrom različitih zanimanja, ali im je svima zajednička izuzetna inteligencija i izražena motivacija.

Među njima su ljudi iz cijele BiH, maturanti, studenti ekonomije, arhitekture, prava, elektrotehnike, engleskog jezika, matematike, nastavnik likovnog obrazovanja, te mnogih drugih usmjerenja koji su željeli napraviti promjenu i okušati se u jednoj od najperspektivnijih djelatnosti u BiH.

U narednih šest mjeseci polaznici će imati priliku da uče ne samo od renomiranih univerzitetskih profesora iz oblasti, već i od iskusnih softver developera koji već dugi niz godina rade u IT industriji.

Nastava je fokusirana na praktični i timski rad, te simulira dinamiku i projektne zadatke kakvi polaznike očekuju na njihovim budućim radnim mjestima. Po završetku BIT Campa polaznici će imati priliku za zaposlenje u jednoj od IT kompanija koje su osnovale Udruženje BIT Alijansa (AtlantBH, Authority Partners, DevLogic, Green River Media, PING i Zira), te povećati svoju konkurentnost na tržištu rada, obzirom da je prisutna velika potražnja za stručnjacima za razvoj softwarea.

BIT Camp se realizuje uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u saradnji sa projektom MarketMakers podržanim od švicarske vlade i održava se u prostorijama Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Sve informacije o BIT Campu pratite na Facebook stranici.