Izvoz mesa
6

Mesna industrija Bajra demantovala navode direktora Kancelarije za veterinarstvo BiH

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Povodom izjave direktora Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba da je zbog određenih malverzacija u dvije klaonice na području Federacije BiH privremeno obustavljen izvoz junećeg mesa u Tursku, oglasili su se iz mesne industrije Bajra te demantovali Kalabine riječi.
"Informacije koje su prenesene su netačne, tendeciozne i veoma uvredljive za našu kompaniju. Od nas niko nije tražio bilo kakav komentar niti obrazloženje prije objave. Našoj klaonici Bajra d.o.o. nije zabranjeno klanje ni za Tursku kao ni druge kupce. Ured za veterinarstvo je poslao uputstvo u kojem je u tački 2. naveo da samo stopira izdavanje certifikata koji prate izvoz mesa za Tursku ne navodeći nijedan konkretan slučaj zbog čega je poduzeo te mjere iako nadležni kontrolni veterinarski inspektori nisu zabranili klanje", navodi se u saopćenju.

U ovoj bh. kompaniji smatraju da bi logičan slijed stvari bio da ako je bilo kakvih malverzacija, nadležni kantonalni veterinarski inspektor (koji su raspoređeni na klaonici) zabrane klanje, a to podrazumijeva i zabranu izdavanje certifikata i o tome obavijeste Ured za veterinarstvo.

"Informacije koje je Ured za veterinarstvo dobio od nadležnih veterinara su više kao zapisnici i izvještaji o radu u klaonici a ne konstatacija nepravilnosti zbog kojih bi se obustavio izvoz za Tursku. Odgovorno tvrdimo i imamo svu neophodnu evidenciju da je svako grlo koje je zaklano i izvezeno za Tursku posjeduje validnu dokumentaciju. Da je to tako, potvrđuje i kontrola Ureda za veterinarstvo koja je izvršena 6.3.2020. godine u prostorijama naše kompanije. Radi boljeg informisanja javnosti, za četiri dana klanja za Tursku otkupljeno je ukupno 592 grla od naših farmera iz cijele BiH. Ukupno su izvezena dva šlepera odnosno oko 40 tona, evidentirano je 123 grla i nijedan bik niti evidencija za iste nije sporna ni za kantonalne veterinarske inspektore niti za Turske veterinare. Na stanju je ostalo 469 grla koja su zaklana ali zbog obustave certifikata nisu izvezena za Tursku."

Ističu da se radi o dezinformacijama koje su Bajri nanijele ogromnu materijalnu štetu koja će ostaviti veliku finansijsku dubiozu u ukupnom poslovanju firme.

"Mi ćemo svoja prava za nanesenu štetu sigurno tražiti od svih koji su nam netačnim informacijama prouzorkovali", poručili su iz Bajre.