Zajednička kompanija
4

Medijski divovi Viacom i CBS udružili snage

A. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kompanije CBS i Viacom, koje s razlogom smatraju gigantima zabavnog programa, trebali bi se spojiti u okviru novog poslovnog sporazuma velikih razmjera. Ovaj potez uslijedit će zbog prilagođavanja promjenjivim potrebama publike, objavio je BBC.

Nova kompanija imat će više od 28 milijardi dolara prihoda, a činit će je brendovi poput MTV-a, Comedy Centrala i Showtimea.

Novi ugovorom spojit će se dvije firme koje su prije raskola iz 2006. godine bile pod istim korporativnim okriljem. Ovaj potez dešava se usred rasta popularnosti konkurencije koju čine Netflix, Disney i drugi rivali.

Zajednička kompanija zvat će se ViacomCBS, a kontolisat će je holding kompanija u vlasništvu milijardera Sumnera Redstonea i njegove kćerke Shari.

U proteklom periodu desila su se najmanje tri pokušaja objedinjavanja ovih kompanija, ali su svi propali zbog sukoba rukovodilaca i investitora o tome ko će dobiti najbolje pozicije. Sada je obznanjeno da će direktor Viacoma Bob Bakish biti predsjednik i izvršni direktor zajedničke kompanije, dok će privremeni izvršni direktor CBS-a Joe Ianniello biti imenovan za predsjedavajućeg i šefa CBS-a.

Kompanije su saopćile da nakon povezivanja očekuju uštedu od oko 500 miliona dolara godišnje.