Sarajevo
0

Mašinski fakultet kao pilot projekat energetske efikasnosti u BiH

Sarajevo-x.com
USAID-ov projekat Ekonomija energetske efikasnosti - 3E je sa UNDP BiH i Mašinskim fakultetom Sarajevo potpisao Pismo obaveze o implementaciji pilot projekta energetske efikasnosti na Mašinskom fakultetu u Sarajevu. Pismo su potpisali g. Zoran Morvaj, direktor projekta USAID-a 3E, g. Yuri Afanasiev, rezidentni predstavnik UNDP-a i g. Ejub Džaferović, dekan Mašinskog fakulteta Sarajevo.

Pismo obaveze formalizira saradnju partnera na projektu implementacije prvog USAID 3E Pilot projekta. USAID 3E će implementirati, u cijeloj Bosni i Hercegovini, ukupno deset pilot projekata energetske efikasnosti.

“Ovaj pilot projekat zorno će pokazati kako i koliko energetska efikasnost štedi novac potrošačima!“, rekao je Zoran Morvaj, direktor 3E projekta prilikom potpisivanja Pisma obaveze.

Pilot projekat na sarajevskom Mašinskom fakultetu ima za cilj prikazati da energetska efikasnost u praksi smanjuje troškove i štedi novac krajnjim korisnicima. Energetska efikasnost je najekonomičniji način da potrošači smanje potrošnju energije. Kako se korištenje energije smanjuje, tako su troškovi za potrošača niži – u vidu nižih računa za grijanje, struju i vodu . Mjere energetske efikasnosti je relativno lako sprovesti, a povrat uloženih sredstava se vraća u kratkom periodu.

Projekat USAID-a Ekonomija energetske efikasnosti – 3E je program vrijedan 4,2 miliona dolara za promociju tehnologija energetske efikasnosti i to putem razvoja pilot projekata u objektima sufinansiranim od strane javnog i privatnog sektora. 3E projekat će, u slijedeće četiri godine, raditi na povećanju kapaciteta općinskih partnera iz javnog sektora, malih i srednjih preduzeća te na podizanju svijesti građana o dobrobitima energetske efikasnosti.

Do danas je vlada SAD-a, prvenstveno putem USAID-a, obezbijedila preko milijardu i po dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Hercegovine.