Sa današnjeg sastanka
0

Malezijci zainteresovani za aerodrom u Visokom

FENA
Foto: Visoko.co.ba
Foto: Visoko.co.ba
Ambasador Malezije u BiH Adnan Zulfikli boravio je danas u zvaničnoj posjeti Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), gdje se susreo s premijerom ZDK-a Miralemom Galijaševićem.

U pratnji ambasadora bio je i Tan Sri Dato Ir.Hj. Zaini Omar, šef Odjela za prekookeanske projekte vade Malezije, a tema razgovora bila je izrada Studije izvodljivosti za izgradnju aerodroma u Visokom. Malezijska vlada ranije je iskazala zainteresovanost za izradu i finansiranje spomenute Studije, a potom i aerodroma.

Tokom današnjeg sastanka premijer Galijašević zahvalio je na pomoći vlade Malezije državi i narodu Bosne i Hercegovine i izrazio spremnost kantonalne vlade da učini sve u okviru svojih ovlaštenja da bi se projekt dovršetka aerodroma u Visokom uspješno okončao.

Galijašević je upoznao malezijsku delegaciju o zakonskoj proceduri kod ovakvih projekata te istakao da je Vlada ZDK-a izradila Prostorni plan u kome je precizno planirana i lokacija za budući aerodrom u Visokom. Na taj način, zadovoljena je prva i najvažnija pretpostavka, osiguranost prostora i lokacije za aerodrom.

Istim Planom, predviđena je izgradnja drugih objekata poput željeznice između Sarajeva i Visokog, priključnih petlji s autoputa ka aerodromu i niz drugih objekata niskogradnje neophodnih za normalno funkcioniranje svakog aerodroma.

Nakon posjete sjedištu Zeničko-dobojskog kantona, delegacija vlade Malezije uputila se u Visoko, da bi bliže upoznala širi lokalitet gradnje budućeg aerodroma, a potom je planirano da se sastanu i s načelnikom Općine Visoko.