biznis
0

Mađarski "Mol" i "Montenegro Bonus" osnivaju zajedničku kompaniju

SRNA
Mađarski naftni gigant "Mol" osnovat će uskoro zajedničku kompaniju sa "Montenegro Bonusom", čime će ozbiljno ući na crnogorsko tržište naftnih derivata.

Poznavaoci prilika tvrde da će "Mol" sa "Montenegro Bonusom" biti siguran učesnik predstojećeg tendera za istraživanje nafte i gasa na crnogorskom primorju, prenosi Portal analitika.

"Mol" će u ulozi strateškog partnera "Montenegro Bonusa" zamijeniti slovenački "Petrol", sa kojim je crnogorska Vlada početkom sedmice sporazumno raskinula ugovor iz 2007. godine. 

Izvori portala tvrde da je "Mol", osim strateškog partnerstva, zainteresovan i za kupovinu "Montenegro Bonusa". 

Slovenci, prema tvrdnjama izvora, nisu ispunili investiciona očekivanja i to je bio ključni razlog što je Vlada Crne Gore bila nezadovoljna i isposlovala raskid saradnje. 

Zajedničko preduzeće "Petrola" i "Montenegro Bonusa" je od 2007. godine u Crnoj Gori izgradilo samo dvije benzinske stanice, a ugovorom je bilo predviđeno da će napraviti čak 15 takvih objekata na glavnim crnogorskim saobraćajnicama. Od ugovorom predviđenih 154,5 miliona eura, Slovenci su tražili aneksom ugovora da investiraju svega 50 miliona eura. Takva ponuda nije bila prihvatljiva za Vladu. 

Zbog toga je crnogorska vlada krajem prošle godine uputila pismo upravi "Mola", od kojih je tražila da se izjasne da li su spremni da formiraju zajedničku kompaniju s "Montenegro Bonusom". "Mol" je prihvatio ponudu, pa se potpisivanje ugovora o formiranju zajedničke kompanije uskoro može očekivati.
Mađarski "Mol" je na tenderu iz 2007. godine bio drugorangirani, iza slovenačkog "Petrola", jer je ponudio ulaganja od 130 miliona eura, ili za 24,5 miliona manje od Slovenaca.