Novi momenti
0

Mađarska prešla na Turski tok: Da li su građani BiH tri mjeseca plaćali višu cijenu plina?

R. D.
Novi momenti s Turskim tokom
Novi momenti s Turskim tokom
Geopolitička kretanja, posebno ona u energetskom sektoru, često su drugačija nego se u prvi mah čine. Tako je posebno zanimljivo da Mađarska prelazi na Turski tok, što baca posve novo svjetlo na nedavnu prepirku između Energoinvesta i BH Gasa.

Kako navode dobro informisani izvori, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto za vrijeme svoje jučerašnje posjete BiH informisao je Vladu Federacije BiH da je i ova zemlja prešla na Turski tok. To je u koliziji s izjavama iz BH Gasa, gdje su ranije navodili da će BiH, ako pređe na Turski tok, morati platiti 23 miliona dolara Mađarskoj zbog kršenja ranijeg ugovora o nabavci plina.

Edis Baković, v. d. direktora Sarajevogasa, kaže da kao inžinjer mašinstva i osoba koja ima višedecenijsko iskustvo u gasnom sektoru mora da kaže da ga ne iznenađuje sve ono što čitamo ovih dana, a vezano je za nova geopolitička previranja u svijetu s posebnim akcentom na energetski sektor.

Dodaje kako su njegov tim i on na sebe preuzeli veliku i odgovornu ulogu, ujedinjeni s Ministarstvom komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, kao vlasnikom, i resornim ministrom Enverom Hadžiahmetovićem na čelu, da učine sve što je u njihovoj moći kako bi zaštitili građanke i građane te osigurali redovno snabdijevanje prirodnim gasom, kreirali alternative i pronašli najpovoljnijeg isporučioca prirodnog gasa za korisnike.

"Pomno analiziramo cijene gasa na tržištu, vodimo računa o kupovnoj moći građana Bosne i Hercegovine te radimo sve na prilagođavanju cijene gasa novim tokovima i cjenovnim okvirima", kazao je on.

Ostaju otvorena pitanja koji su bili motivi za tvrdnje iz BH Gasa te da li su građani FBiH u prva tri mjeseca ove godine, do prelaska na Turski tok, plaćali znatno višu cijenu gasa.

Podsjećamo, od 1. aprila ove godine snabdijevanje plinom FBiH prešlo je na Turski tok, što je dovelo do pravog "rata" na relaciji BH Gas - Energoinvest. Poznato je da je ukupna cijena plina u Zvorniku, odnosno prvoj tačci u BiH, putem novog pravca dobave niža za približno 25 posto nego isti taj plin koji bi se dobavljao pravcem kroz Ukrajinu i Mađarsku