biznis
0

Ljubić razgovarao s generalnim direktorima telekom operatera u BiH

FENA
Ministar komunikacija i prometa BiH dr. Božo Ljubić u utorak je u Sarajevu, u odvojenim susretima razgovarao s generalnim direktorima BH Telecoma, HT Mostara i Telekoma Srpske te s generalnim direktorom RAK-a Kemalom Huseinovićem.

Kako se navodi u saopćenju iz Ministarstva komunikacija i prometa, cilj razgovora bio je kako ubrzati provođenje Odluke Vijeća ministara BiH o izdavanju licence za Univerzalni Mobilni Telekomunikacijski Sistem (UMTS) postojećim operaterima GSM-a, koje je Vijeće ministara donijelo krajem maja, a za čije realiziranje još nisu stvoreni uvjeti.

U razgovorima s direktorima telekoma, pored UMTS razgovralo se i o ICT magistrali na razini BiH (Informacija o projektnom prijedlogu uspostave magistrale i uloga telekoma) i Akademskoj mreži BiH (informacija o prijedlogu Idejnog rješenja i uloga telekoma).

Telekom operateri prihvaćaju dodijeljene licence i spremni su za brzo realiziranje, odnosno uspostavljanje UMTS sistema.

TK operateri su podržali osnovna opredjeljenja izgradnje Akademske mreže i formiranje odgovarajuće agencije u BiH, saopćeno je iz ovog ministarstava.