Rusija
0

Korist od objedinjavanja "Gasproma" i "Naftogaza"

FENA
Objedinjavanje ruskog "Gasproma" i ukrajinskog "Naftogaza" omogućit će prodaju gasa ukrajinskim potrošačima po cijenama koje važe na ruskom tržištu, izjavio je izvršni direktor "Gasproma" Aleksej Miler.

"Smatramo da ukrajinski potrošači u tom slučaju mogu dobijati ruski gas po ruskim domaćim cijenama", rekao je on poslije sastanka sa ukrajinskim ministrom za energetiku Jurijem Bojkom.

"Kod nas cijenu gasa za stanovništvo određuje vlada, ona nije tržišna i sada iznosi 1.880 rubalja (61,23 dolara) za 1.000 kubnih metara", izjavio je Miler, prenose agencije.

On je predočio da bi osnivanje zajedničkog preduzeća bilo od koristi objema stranama.

Pregovori između "Gasproma" i "Naftogaza" o mogućem osnivanju zajedničkog preduzeća napreduju, izjavio je sinoć predstavnik "Gasproma" povodom sastanka Milera i Bojka na kojem je razgovarano o dugoročnim isporukama i tranzitu gasa i izgledima za saradnju u 2011, ukazano je u "Gaspromu".

Objedinjavanje "Gasproma" i "Naftogaza" predložio je krajem aprila premijer Rusije Vladimir Putin.

Ukrajinski premijer Nikolaj Azarov je ove sedmice izjavio da će Kijev insistirati na reviziji gasnih sporazuma sa Rusijom koji su, kako je ocijenio, izuzetno nepovoljni za Ukrajinu.

Ukrajina je u prvom kvartalu plaćala ruski gas po 330 dolara za 1.000 kubika, ali će cijena premašiti 390 dolara u četvrtom tromjesečju, rekao je Azarov.

Prema njegovim riječima, "to će dovesti do ekonomske katastrofe u Ukrajini. Cijena je umanjena za 100 dolara za 1.000 kubnih metara zahvaljujući sporazumu koji su 'Gasprom' i 'Naftogaz' potpisali u aprilu".

Vlada Ukrajine je u okviru programa saradnje sa Međunarodnim monetarnim fondom od 1. augusta podigla cijene gasa za stanovništvo za 50 posto, pri čemu se planira daljnje povećanje na ekonomski opravdani nivo.