Crno tržište
20

Konferencija u Crnoj Gori o nezakonitoj trgovini: Regionalna saradnja zaustavlja šverc cigareta

B. R.
Regionalna konferencija o borbi protiv nelegalne trgovine
Regionalna konferencija o borbi protiv nelegalne trgovine
U Budvi je krajem prošlog i početkom ovog mjeseca održana konferencija o nezakonitoj trgovini, što se odnosilo i na nezakonitu trgovinu duhanom i duhanskim proizvodima.

Predstavnici Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije razgovarali su o tome kako poboljšati saradnju u cilju suzbijanja nezakonite trgovine. Kao cilj istaknuti su razmjenu informacija i najboljih praksi u provođenju i koordinaciji nadzora, dosadašnjim iskustvima međudržavne saradnje, kao i definisanje narednih koraka u zajedničkoj borbi protiv nelegalne trgovine u regiji.

Na konferenciji prisustvovali su i direktor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) Miro Džakula i direktor Granične policije Bosne i Hercegovine (GP BiH) Zoran Galić.

Džakula: Prošle godine najveći rast broja akciznih markica od 2009.

Direktor UIO BiH smatra da je za smanjivanje nezakonitog tržišta duhana i duhanskog proizvoda neophodno da se uspostavi kvalitetna saradnja carinskih organa susjednih država. Napomenuo je da su sa carinskim upravama Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Turske uspostavljene, kako je naveo, kontakt tačke za razmjenu operativnih podataka.

"Informacije se razmjenjuju na osnovu zahtjeva i do sada se to pokazalo veoma učinkovitim u cilju sprečavanja krijumčarenja i nedozvoljene trgovine razne robe, a posebno duhana i duhanskih proizvoda. Ističem da je saradnja sa zemljama regije u mnogim slučajevima do sada rezultirala sprečavanjem krijumčarenja duhana i duhanskih prerađevina te su tom prilikom oduzete značajne količine cigareta koje su se pokušale prodati na crnom tržištu", podsjetio je Džakula.

Najavio je da će institucija, na čijem je čelu, ulagati dodatne napore kako bi se saradnja poboljšala. Naveo je podatke za koje smatra da pokazuju da institucije dobro rade po ovom pitanju.

"UIO posljednjih godina bilježi sve značajnije rezultate na suzbijanju crnog tržišta duhana i duhanskih proizvoda. Samo u prošloj godini spriječili smo nezakonitu trgovinu duhana i cigareta u vrijednosti od 5,5 miliona KM. Zaista smo imali mnogo uspješnih akcija, posebno u saradnji sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine, što je ujedno rezultiralo činjenicom da smo u prošloj godini prvi put imali rast broja izdatih akciznih markica, i to prvi put od 2009. kada se akcizna politika počela usklađivati sa legislativom Evropske unije. Dodatno ohrabruje i podatak da u ovoj godini postoji rast broja izdatih akciznih markica za duhan i cigarete, i to za skoro 30 posto", naglasio je.

Kao dobar način za borbu protiv ilegalne trgovine istakao je Program kontrole kontejnera (UNODC) te napomenuo da zajednički timovi UIO i GP, kako je izjavio, kontinuirano sarađuju sa timovima u Crnoj Gori i Srbiji. Osvrnuo se na značaj graničnih policajaca i inspekcija.

"Kad je u pitanju Bosna i Hercegovina, važno je naglasiti da nadležnost za kontrolu zelenih granica ima GP BiH te se svakako trebaju uzeti u obzir i rezultati sprečavanja krijumčarenja, koje je ostvarila ova policijska agencija. Nadležnost za kontrolu u unutrašnjoj trgovini, posebno pijaca i maloprodajnih objekata, imaju entitetske tržišne inspekcije. Zato bi i njih trebalo pitati o količini oduzetih duhana i cigareta", zaključio je Džakula.

Svojim djelovanjem zadovoljni i u Graničnoj policiji

Rezultatima borbe protiv nezakonitog tržišta duhana i duhanskih proizvoda zadovoljni su i u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine. Ocijenili su da su ostvarili dobre rezultate i u borbi protiv ilegalne trgovine drugom robom. Smatraju da su rezultati utoliko više značajni, jer nemaju dovoljno službenika i materijalno-tehničkih resursa.

"GP je prošle godine privremeno oduzeo 157.359 kutija cigareta, čija je vrijednost 446.757 KM te 588 kilograma rezanog duhana vrijednosti 103.702 KM. U proteklom periodu je realizovano niz operativnih akcija usmjerenih na sprečavanje krijumčarenja preko državne granice. Kada je riječ o suzbijanju krijumčarenja cigareta, kao primjer izdvajamo akciju 'Štit' u kojoj je 2021. zaplijenjeno 63.970 kutija cigareta bez akciznih markica, čija je tržišna vrijednost 320.000 KM. Cigarete su najčešće krijumčarene iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu za daljnju distribuciju na tržište Bosne i Hercegovine", ukazali su.

Izdvojili su i slučaj zapljene skoro 3.000 kutija cigareta vrijednih 15.000 KM.

"Pripadnici jedinice GP BiH Doljani su 10. juna na graničnom prijelazu Zvirići na izlasku iz zemlje spriječili krijumčarenje 2.999 kutija cigareta bez akciznih markica. Cigarete su otkrivene na drugoj liniji graničnih provjera tokom detaljne kontrole automobila BMW, bosanskohercegovačkih registarskih oznaka. Vozilom je upravljao M.G. (1973.), državljanin Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a koji nije imao dokumentaciju o porijeklu robe. O događaju je obaviješten tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Krijumčarenje cigarete i drugi dokazni materijali privremeno su oduzeti. Prema naredbi tužioca, protiv M.G. bit će dostavljen izvještaj zbog postojanja sumnje da je počinio krivično djelo 'Krijumčarenje'. Tržišna vrijednost krijumčarenih cigareta je skoro 15.000 KM", obrazložili su.

Ocijenili su da je saradnja sa ostalim domaćim institucijama i institucijama susjednih država, kako su naveli, izuzetna. Iz GP BiH poručili su da će biti još uspješniji u borbi protiv prekograničnog i organizovanog kriminala te ostati pouzdan partner drugim institucijama.

Crnogorski ministar: Nema više nedodirljivih

Crnogorski ministar bez portfelja Zoran Miljanić je napomenuo da je jedan od prioriteta Crne Gore borba protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije. Smatra da su, kako je izjavio, rekordne zapljene cigareta i narkotika pokazatelj da više ne postoje nedodirljivi i da će snositi odgovornost svi oni koji su prekršili zakon.

Poručio je da je prošlo vrijeme kada je Crna Gora bila, kako je rekao, prepoznata kao zemlja u kojoj je šverc duhanskim proizvodima bio državni posao i u kojoj haraju kriminalni klanovi.

Prema njegovim riječima, potrebno je poslovno okruženje kojima će se motivisati kompanije da poštuju propise te kojom će nelojalna konkurencija postati prošlost.

Organizatori "Regionalne konferencije o suzbijanju nelegalne trgovine" bila je Američka privredna komora u Srbiji (AmCham Serbia). Predstavnici ove komore su također podsjetili na važnost saradnje među državama u borbi protiv nezakonitih radnji.