Problem i radna snaga
24

Crnoj Gori nedostaju visokoplatežni gosti, traže vizni režim za Kazahstan i Armeniju

I. Sa.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Iako se i ove godine najavljuje odlična turistička sezona, Crna Gora se i dalje suočava s dugogodišnjim problemima koji se odnose na infrastrukturu i ponudu tržišta, ali i nedostatak visokoplatežnih gostiju.

"Problem je radna snaga, odnosno nekoordinacija akademskog sektora sa dijela koji se odnosi na tržište. Zatim cijene, diskrepance prvoshodno u privatnom smještaju i u ugostiteljskim uslugama u odnosu na ono što se percipira kao kvalitet. Infrastruktura, prvoshodno mislim na avio dostupnost jer je Crna Gora u gro dolazaka dominantna avio destinacija", kazao je Županović za RTV Crne Gore.

Problem je, dodaje Županović, nedostatak visokoplatežnih turista.

"Visokoplatežni gosti koji ostavljaju najviše novca na destinaciji su definisani kao MICE - poslovni gosti, što znači da se mora graditi više hotela sa kongresnim salama. I sa druge strane, sportski turizam, jer je prema istraživanju Međunarodnog olimpijskog komiteta - 92 posto gostiju čine što učesnici, što gledaoci iz te sfere", navodi on.

Maksimalno 25 posto smještajnog kapaciteta je u hotelima zbog čega je neophodna drugačija struktura ukupnog smještaja, kaže Županović.

Istovremeno, iz Ministarstva turizma te zemlje su tražili Ministarstvu vanjskih poslova uspostavljanje privremenog viznog režima za dolazak turista koji su prepoznati kao visokoplatežni gosti iz Saudijske Arabije, Kazahstana, Uzbekistana, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Armenije.