biznis
0

Kina postala najveće tržište automobila na svijetu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kina je u januaru pretekla SAD na mjestu najvećeg tržišta automobila na svijetu, prema podacima koje su danas objavili kineski državni mediji.

Prodaja novih vozila u Kini dostigla je minulog mjeseca 735.500 komada, u poređenju s oko 657.000 jedinica u Americi, prema preliminarnim podacima istraživačke firme "Autodata", objavila je kineska agencija Sinhua, pozivajući se na saopćenje Udruženja kineskih proizvođača automobila.

Pojedini analitičari primećuju da januar nije uobičajen mjesec jer u Kini raste prodaja zbog proslave lunarne Nove godine, dok SAD bilježe pad nakon božićnih praznika.

Oni računaju da će Amerika ipak ostati najveće tržište vozila na svijetu, poslije objavljivanja konačnih godišnjih podataka.

"Kina je imala jak mjesec, a SAD možda najgori u dužem periodu," kazao je Michael Dene, analitičar istraživačkog tima "JD Pauer" u Šangaju.

On i dalje vjeruje u raniju procjenu "Pauera" da Kina neće nadmašiti SAD ove godine po broju prodatih kola.

Podaci o prodaji mnogo više govore o kolapsu američke prodaje automobila nego o visokom rastu kineske potražnje, smatra Djon Ceng, analitičar "Global insighta."

"Između 80 i 90 procenata kupovine kola SAD obavlja se na kredit", navodi Ceng i dodaje da, u situaciji kada se finanijski sistem nađe u nevoljama, model prodaje na kredit mora da doživi kolaps.

Za mogućnu procjenu rasta prodaje može da posluži i podatak da u SAD u prosjeku 800 kola dođe na 1.000 stanovnika, a u Kini je to svega 20 automobila na 1.000 njenih žitelja.

Kina je, dijelom i zbog te gladi za vozilima, postala automobilsko tržište sa najvećom stopom rasta na svijetu, od oko 20 procenata u posljednje tri godine.

Minule godine, međutim, rast prodaje pao je na 10 odsto, zbog smanjenih isporuka u trećem i četvrtom tromjesječju kada je počela globalna recesija.

Analitičari upozoravaju da nijedna zemlje nije imuna na privredno isporavanje i da će rast prodaje kola u Kini u 2009. pasti na pet odsto, na polovinu prošlogodišnjih brojki. Ali, oni insistiraju na izjavama poznavalaca kretanja u auto-industriji da se svaki rast prodaje u peridu krize može smatrati "dobrom godinom."

Posljednjih sedmica kineska vlada je usvojila više mjera koje bi trebalo da pomognu rast prodaje.

Između ostalog, prepolovljen je porez na kupovinu kola manje snage (do 1,6 litara) na pet procenata, a onima koji žele da zamijene staro za novo vozilo obezbeđuju se različite povlastice.

Procjenjuje se da bi taj stimulativni paket mogao da podstakne prodaju između tri do šest procenata.

Vlada u Pekingu je također obećala da će obezbijediti 10 milijardi juana (1,4 milijarde dolara) proizvođačima kola, u njihovom nastojanju da usvoje nove tehnologije i razvijaju alternativne izvore energije za putničke automobile i kamione.