biznis
0

Jačanje eura prema dolaru brine Evropljane

FENA
U proteklih pet godina euro je ojačao u odnosu na dolar za 66 posto. Samo u ovoj godini euro je dobio osam posto vrijednosti i sada se jedan euro kreće oko jednog dolara i 43 centa.

Kako javlja Glas Amerike, evropski poslovni čelnici i političari izražavaju bojazan da snažan euro škodi izvozu zemalja evropske zone čineći ga manje kompetitivnim, te da bi zbog toga moglo doći do usporavanja ekonomskog rasta.

Ekonomije 13 zemalja euro-zone rastu po godišnjoj stopi od oko dva i po posto, što je nešto brže od dva posto rasta društvenog bruto proizvoda u Sjedinjenim Državama u proteklih šest mjeseci.

Na konferenciji u Malti guverner Evropske centralne banke Jean Claude Trichet izjavio je da je i Washington zabrinut ovakvim trendom.

  • Ponavljam, primijetio sam da s posebnom pažnjom i zanimanjem američki ministar finansija i moje kolege iz upravnog odbora američke Centralne banke kažu da je snažan dolar u interesu Sjedinjenih Država, kazao je Trichet.

Dužnosnici zemalja euro-zone najavili su da će na ovomjesečnom sastanku ministara finansija skupine G-7 izvršiti pritisak na američkog kolegu Henrya Paula kako bi on ponovio da je snažan dolar u američkom interesu. Oni se nadaju da bi takva izjava pomogla uravnoteženju tržišta valuta.

U Washingtonu, ipak, Fred Bergsten iz privatnog instituta Peterson, kaže da se odbijanje Kine da dopusti rast svoje nacionalne valute prema dolaru odrazilo na jačanje eura, te da Evropa snosi glavni teret korekcije dolara na tržištu.

Bergsten želi da Evropa i Sjedinjene Države sarađuju u pritisku na Kinu kako bi došlo do jačanja kineske valute.

Bergsten podržava postupan pad dolara dodajući da niža vrijednost američke valute pomaže u korekciji ogromnog finansijskog nesrazmjera do kojeg je došlo zato što Sjedinjene Države uvoze znatno više robe i proizvoda nego što izvoze.