Važno priznanje
20

Istra proglašena vinskom regijom godine u svijetu

FENA
Jedna od najvećih, neprofitnih, vinskih udruženja na svijetu Munskänkarna, s ukupno više od 25.000 članova i 170 sekcija po cijeloj Švedskoj i svijetu, odabrala je Istru kao svoju vinsku regiju 2017. godine.

Ranijih su godina vinskim regijama bile proglašene donja Austrija, Montsant i Priorat u Španiji, Napa i Sonoma u SAD-u, ove se godine zbog klimatskih posebnosti, prekrasnog krajolika i iznimnih vina koje proizvode istarski vinari, Istra nametnula kao logičan izbor za vinsku regiju godine, saopćeno je u nedjelju iz Vinistre.

Povodom proglašenja Istre vinskom regijom godine, predstavnici udruženja Munskänkarna borave u Istri kako bi obišli istarske vinare i posjetili turističke objekte te kako bi počela konkretna saradnja s istarskim vinarima u 2017. godini.

Na svečanosti u Poreču u subotu navečer predstavili su se brojni istarski vinari među kojima i Agrolaguna, Franc Arman, Benvenuti, Cattunar, Coslovich, Demark, Dobravac, Fiore vina, Geržinić, Kabola, Monte Rosso, Pilato, Pjenušci Peršurić, Ritoša, Rossi, San Martino i Trapan.

Tom prilikom predsjednica uprave udruženja Munskänkarna Lena Sthal uručila je grb predsjedniku udruženja Vinistra Nikoli Benvenutiju.

Inače, proglašenje Istre vinskom regijom godine najava je ovogodišnje Vinistre koja će se od 12. do 14. maja održati u Poreču.