Skromna dobit
0

Iskorišteno je samo 10 posto kapaciteta Luke Brčko

SRNA
Jasminka Agić (Foto: SRNA)
Jasminka Agić (Foto: SRNA)
Preduzeće "Luka Brčko" je u protekloj godini, i pored samo 10 posto iskorištenosti kapaciteta, ostvarila skromnu dobit, rekla je danas u Sarajevu vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća Jasminka Agić.

Na reprezentaciji kapaciteta i mogućnosti preduzeća "Luka Brčko", koja je danas održana u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, Agić je naglasila da su kapaciteti "Luke" za pretovar od 700.000 do 800.000 tona robe, a da je u protekloj godini ostvareno skromnih 80.000 tona.

"Bez obzira na te činjenice, ostvarili smo pozitivan rezultat, izmirili obaveze koje imamo, a nemamo ni kreditnih zaduženja", navela je Agić i dodala da je ovo preduzeće jedno od rijetkih u BiH koje je u takvoj poziciji.

Ona je istakla da "Luka Brčko" ima veliki nedostatak jer je plovnost rijeke Save ograničena na ukupno oko 260 dana tokom godine, napominjući da su plovni periodi od januara do maja, a zatim slijedi prekid do oktobra.

"To nas koči jer našim komitentima ne nudimo kontinuitet u radu", rekla je Agić i dodala da je zbog toga urađen projekat za plovnost rijeke Save koji će Misija Svjetske banke u maju predočiti Glavnom odboru u Washingtonu, kako bi se odobrila sredstva od 30 miliona dolara.

Prema njenim riječima, nosilac projekta je Vijeće ministara BiH i od tih sredstava 20 miliona je namijenjeno za čišćenje plovnog korita rijeke Save, a ostatak za infrastrukturna ulaganja u "Luci Brčko".

Agićeva je podsjetila da je u aprilu 2011. godine završeno obilježavanje plovnog puta od Brčkog do Beograda, a da postupak deminiranja desne obale rijeke Save treba da se završi ove godine, što je preduslov za odobrenje kreditne linije od Svjetske banke.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić istakao je da je "Luka Brčko" jedina luka u BiH koju podržavaju oba entiteta.

"Kapaciteti 'Luke Brčko' su na 14 hektara površine i mogu odgovoriti tržištu BiH", rekao je Bojić i dodao da su u ovom preduzeću drugačiji uslovi poslovanja, a samim tim se ostvaruju prihodi i jača privreda BiH.