Grad preuzeo vlasništvo
46

Zapušteni prostor Duhanske stanice u Ljubuškom bi mogao postati "srce" grada

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Zapušteni prostor Duhanske stanice u Ljubuškom, koji decenijama narušava izgled gradske jezgre će postati najljepši dio tog hercegovačkog grada, nakon što je vlasništvo nad oronulim kompleksom zgrada, poslije dugogodišnjih pravnih zavrzlama preuzeo Grad Ljubuški.

Radi se o lokalitetu centralne gradske jezgre sa nekretninama na 16 katastarskih parcela na prostoru nekadašnje Duhanske stanice koje su izuzete iz procesa privatizacije preduzeća Agroprom d.d. Ljubuški.

Preduslovi da se zapuštani dio centralne gradske zone pretvori u najljepši dio Ljubuškog su se stekli nakon što su gradski vijećnici jednoglasno dali saglasnosti gradonačelniku za sklapanje Ugovora o prijenosu stečenih prava za povrat nekretnina Gradu Ljubuškom.

Dugogodišnji problem

Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić je kazao kako je vraćanje prostora Duhanske stanice Gradu Ljubuškom jedna od najbitnijih odluka u posljednje vrijeme te da se na samom procesu dosta dugo radilo.

"Nakon 30 godina, neprivatizirani prostor Duhanske stanice konačno se vraća u vlasništvo Grada Ljubuškog. Potpisom ugovora Grad Ljubuški dolazi u posjed gotovo 20.000 metara kvadratnih prostora i oko 7.000 metara kvadratnih magazina 7, stambenog prostora, podruma i pet etaža. Jedna od njih ostaje u vlasništvu Zapadnohercegovačkog kantona za smještaj njezinih institucija, dok će ostale biti korištene sukladno potrebama, Prostornom planu i odlukama koje donese Grad Ljubuški", rekao je gradonačelnik Markotić.

Kompleks zapuštene Duhanske stanice u središtu grada odavno je zarastao u šiblje, zgrade su urušene i predstavljaju opasnost za prolaznike, a zbog neriješenog vlasništva godinama se nije moglo uraditi ništa konkretno, te se sada već planira taj lokalitet konačno urediti i prenamijeniti.

"Otvara nam se mogućnost da uredimo prostor koji je u samom srcu grada, koji predugo stoji zapušten u vrlo lošem stanju i tu se vodili razni ovršni postupci. Mi, kao Grad, nismo bili vlasnici toga prostora, međutim, usvajanjem Zaključka i u konačnici skorašnjim potpisivanjem ugovora taj prostor se vraća nama", naglasio je Markotić.

Po njegovim riječima bi lokalitet zapuštene duhanske stanice trebao postati srce Ljubuškog sa velikim trgom, zelenim površinama, magazinom 7 u kojem može biti smješten značajan broj institucija, a koji se može otvoriti i za ostale potrebe. "Ne sumnjam kako ćemo kroz nekoliko godina taj zapušteni prostor pretvoriti u najljepši dio Ljubuškog", zaključio je gradonačelnik Markotić.

Najstarija Duhanska stanica u Hercegovini

Duhanska stanica u Ljubuškom je najstarija duhanska stanice u Hercegovini, a taj grad je začetnik duhanske proizvodnje na jugu naše zemlje.

Počela ju je graditi Austro-Ugarska 1880. godine za potrebe prerade duhana, što je u to doba pa sve do početka 80-ih godina 20. stoljeća bila glavna gospodarska grana u Hercegovine.

Duhanska stanica je predstavljala žilu kucavicu razvoja tog grada i pokrenula je razvoj područja koje danas predstavlja centar Ljubuškog. Ali, tokom rata je doživjela sudbinu većine prijeratnih preduzeća, te se kompleks koji je krasio Ljubuški pretvorio se u ruševine zarasle u šikaru.

U cilju vraćanja života u ovaj dio grada, prije nekoliko godina pokrenut je proces povrata neprivatiziranog dijela kompleksa površine oko 20.000 kvadratnih metara Gradu Ljubuškom, koji je bio dug i mukotrpan.

Povratak imovine je otežavao ovršni postupku koji se vodio kod Općinskog suda u Ljubuškom zbog duga Agroprom d. d. Ljubuški iz 1994. godine, a sinergijom gradske i kantonalne vlasti Duhanska stanica je vraćena Ljubušacima.